uz suvremenu tehnologiju / Nešto drugačije Vincekovo: Studenti u vinogradu uče, pišu diplomske radove i prave svoje vino

Za slavonsko vino nema straha jer osim što koriste suvremenu tehnologiju, studenti poštuju i tradiciju

22.1.2019.
20:00
VOYO logo

Na Vincekovo diljem hrvatske posvećuju se vinogradi i kreće se u rezidbu loze uz vino i pečene kobasice.

Ovoga puta vodimo vas na nešto drugačije Vincekovo. Umjesto klupa - brajde. U vinogradu uče, pišu diplomske radove i prave svoje vino. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoko slavonski vinograd kao i svaki drugi, no ipak potpuno drugačiji jer ovaj, prostran na više od 3 hektra, obrađuju studenti agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku. Jer da bi u budućnosti bili vrsni vinari, moraju naučiti...

"Kada se vinova loza reže, na koji postupak, koje sve vrste vina postoje", pojašnjava nam studentica Agrobiotehničkog fakulteta, Antonija Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na Vincekovo, kada počinju radovi u vinogradu i studenti trebaju pomoć svetog Vinka. Ali i bez pomoći profesora i asistenata također ne ide, pa su se i oni uhvatili rezidbe, ali i održali predavanje.

"Ostavljamo u pravilu donji prigodni reznik sa dva do tri pupa. Gornja mladica je 'Lucanj' s osam do deset pupova", objašnjavao je Toni Kujundžić, asistent katedre za vinogradarstvo i vinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je ovaj vinograd i poligon za pokuse, nove agrotehničke mjere, ali i diplomske i završne radove.

"Svake godine nešto se drugo mijenja pa studenti uče u vinogradu i o drugim poljoprivrednim područjima... Kako i na koji način upotrijebiti svu modernu i novu tehnologiju", nadodaje studentica Antonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za slavonsko vino nema straha jer, osim što koriste suvremenu tehnologiju, studenti poštuju i tradiciju, a nisu imuni niti na tamburaše, koji su ovoga puta, za kraj, otpjevali itekako aktualan bećarac:

"U rukometu nemamo medalju, u rukometu nemamo medalju.
Nema veze ovdje smo u raju, ma nema veze ovdje smo u raju
."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo