'knjižnica mozga' / Nije za one slabog želuca: peruanski muzej javnosti približava mozgove

Image
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući neobičnom peruanskom muzeju isključivo posvećenom mozgu posjetitelji se mogu izbliza upoznati s tim najkompleksnijim organom u ljudskom tijelu

27.12.2016.
12:16
Thinkstock
VOYO logo

Bolnica Santo Toribio de Mogrovejo u Limi je dom "knjižnice mozga" koja sadrži golemu kolekciju bolesnih i zdravih mozgova te istraživačima i javnosti daje uvid u ono što se događa unutar naših glava. 

To je jedini muzej te vrste u Latinskoj Americi i jedan od par u svijetu koji ima tako veliki broj mozgova dostupnih javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnici staroj tri stoljeća nalazi se ukupno 2.912 mozgova, a 300 njih je izloženo. Svake godine bolnički muzej posjeti više od 20 tisuća ljudi. 

"Dodirnite pravu lubanju", poziva muzej posjetitelje na ulazu, nudeći im primjerak na kojem mogu osjetiti strukturu kosti glave ili držati dva kvadratna metra zamršene sive tvari mozga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mozak ove izložbe je neuropatologinja Diana Rivas koja odabire znanstveno zanimljive primjerke za izložbu. 

"Ovdje se provode autopsije. Radim ih sama", ističe Rivas vadeći jedan mozak iz posude s formaldehidom. Velik je kao ispuhana nogometna lopta i ima konzistenciju "gumice za brisanje", kaže Rivas, nastavljajući s proučavanjem dvije hemisfere mozga i uklanjanjem tankog sloja triju membrana koje ih drže zajedno, takozvane meninge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kad ga je otvorila otkrio se fascinantni reljef mozga: labirint sivog i bijelog tkiva koji sadrže tajnu misli, jezika i gotovo svih tjelesnih funkcija. 

"Ljudski mozak teži između 1,2 i 2,4 kilograma, ovisno o visini i težini osobe, kao i spolu", objašnjava Rivas dok secira taj organ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ženski mozgovi su evoluiraniji od muških. Ono što nas razlikuje je razvoj jezika kojeg mi koristimo puno više od muškaraca", dodaje. 

Muzej je podijeljen na tri dijela: neuroanatomiju, poremećaje pri rođenju i oštećenja mozga uzrokovana bolestima poput raka, Alzheimera i virusa Zike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studentima pokazujemo kako izgleda zdrav i bolestan mozak, poput ovog s cisticerkozom koja uzrokuje grčeve", ističe neuropatologinja pokazujući na mozak s rupama koje su napravili paraziti.

Rivas pokazuje na još jedan bolestan mozak koji je pogodila arterioskleroza, rezultat pretjerane konzumacije masne hrane koja je začepila arterije, uključujući i one koje hrane mozak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nas podsjeća da ne pretjeramo s hamburgerima. Nije dobro pretjerati s masnom hranom", upozorava Rivas. 

Neuropatologinja ističe da za neke dijelove izložbe treba imati jak želudac, poput primjerka s encefalitisom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj poremećaj pri rođenju događa se kad se neuralna cijev i leđna moždina ne razviju normalno tijekom trudnoće, zbog čega mozak i membrane koje ga okružuju vise iz otvora u bebinoj lubanji.

"Oko pet posto studenata se uplaši kad ga vide. Neki se onesvijeste, drugi povraćaju", zaključuje Rivas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo