svjesni izlasci / Njemačke crkve: nikad manje članova, nikad više novca

Image
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 milijuna

22.7.2017.
12:53
Marijan Sušenj/PIXSELL
VOYO logo

Dvije njemačke crkve, katolička i protestantska i dalje gube članove ali istodobno ostvaruju rekordne prihode zbog povoljne gospodarske situacije koja se odražava i na prihode od crkvenog poreza, javljaju njemački mediji u subotu.

"Broj članova Njemačke katoličke crkve 2016. se smanjio za 180.000 a Protestantske crkve Njemačke za 350.000", prenosi javi servis ARD u subotu. Gubitak se najvećim dijelom odnosi na svjesne izlaske iz crkvenih zajednica a manjim zbog demografskih čimbenika. Tako je katoličku crkvu napustilo 162.000 vjernika a protestantsku 190.000.

Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 milijuna. Time 55 posto stanovništva pripada jednoj od dvije glavne crkve u Njemačkoj. 2005. je još 62 posto građana bilo članom neke od ovih crkvenih zajednica.

"Sve nas je manje ali mi ne gubimo našu obvezu i misiju. Ljudi, društvo i država trebaju crkvu", rekao je tajnik Njemačke biskupske konferencije Hans Langendoerfer komentirajući najnovije statistike.

Predstavnici crkava ističu da trend napuštanja crkvenih zajednica i dalje traje ali je 2016. usporen. Istodobno je blago povećan broj krštenja tj. novih ulazaka u okrilje crkve.

Usprkos rekordno niskom broju članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreznog novca u svojoj povijesti. Porezni obveznici, koji su članovi jedne od dviju crkava, prošle godine su platili 11,6 milijardi eura. Od toga Katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi eura.

Rekordna suma, unatoč smanjenom broju članova, se objašnjava višim zaradama a time i porastu prihoda od poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo