Razdoblje velikih promjena / Njima izolacija nije bila na odmet: Kako je karantena spasila tinejdžere od horora puberteta

Image
Foto: Shutterstock

Izolacija ipak nije donijela samo negativne posljedice

4.10.2020.
20:00
Shutterstock
VOYO logo

Pandemija koronavirusa je promijenila mnoge aspekte svakodnevnog života. "Novo normalno" prisiljava nas da zanemarimo navike koje su nam usađene od ranog djetinjstva pa tako danas svjedočimo neugodnim situacijama kada jedna osoba pruži ruku, a druga samo stoji s nelagodnim smiješkom na licu.

Posebno stresno razdoblje za mnoge bilo je vrijeme karantene. Tišina na ulicama, ugašena svijetla u izlozima i prazne ceste bile su neobično, gotovo nestvarno iskustvo. Jedino utočište bile su trgovine koje su također imale skraćeno radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, izolacija nije donijela samo negativne posljedice. Naravno bilo je tu usamljenosti i dosađivanja, ali jedna grupa je zapravo u jednoj stvari profitirala od neobičnih uvjeta koji su preuzeli svijet - tinejdžeri.

Image
ŽIVOT U VREMENU FOTKE /

Selfiji: 'Nije to narcisioidni problem, nego egoistički. Precjenjivanje sebe. Snimam, dakle jesam'

Image
ŽIVOT U VREMENU FOTKE /

Selfiji: 'Nije to narcisioidni problem, nego egoistički. Precjenjivanje sebe. Snimam, dakle jesam'

Hvala Bogu

Pubertet je po prirodi stresno razdoblje, a tome uvelike pridonosi i činjenica da tinejdžeri kroz sve te promjene zapravo prolaze u javnosti. Život ne staje da se stignu prilagoditi pa su ishodi ponekad sve samo ne ugodni. No, neki su imali sreće. Nastava na daljinu im je omogućila da se sa svime suoče iz sigurnosti vlastite sobe, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za cure koje po prvi put oblače grudnjake ili dječake kojima počinje pucati glas, zapravo je dobro što kroz fizičke promjene prolaze kod kuće", rekla je dr. Katherine Williamson, pedijatrica iz Kalifornije koja ističe da nije samo djeci lakše, nego su i roditelji mirniji:

"Neke majke su rekle: "Hvala Bogu da je bila kod kuće da se ne mora s prvom menstruacijom nositi u školi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak uspoređivanja

Kako ističe psihologinja Lisa Damour, još jedna pozitivna stvar je izostanak uspoređivanja s vršnjacima do kojeg neizbježno dolazi u tom razdoblju te kaže da usprkos tome što nekima nedostaje druženje, igralište nije uvijek najzdravije mjesto za učenje o tjelesnim promjenama.

"Kada se djeci mijenjaju tijela, ili kada se ne mijenjaju jednako brzo kao kod drugih, oni su veoma svjesni toga", izjavila je Damour.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca ipak trebaju druženja

Ipak, uloga socijalizacije je neizmjerno važna te se roditeljima preporuča da nastoje organizirati sigurna druženja koja poštuju sve mjere i preporuke jer zamjena kontakta uživo s kontaktom na društvenim mrežama nije adekvatna. Bitno je ipak dati djeci da vode u toj priči, kaže Demour, jer onima koji su introverti je pandemija značajno ublažila pritisak i stres boravka u hipersocijalnom okruženju kao što je škola.

"Ako je dijete zadovoljno s razinom socijalnog kontakta koji imaju, roditelji se ne bi trebali miješati", rekal je Demour.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je karantena sada priča koja je iza nas i djeca su se vratila u škole, neki od njih će se razdoblja potpune izolacije sjećati s olakšanjem jer su iz privatnosti svog doma mogli savladati jedne od najstresnijih promjena s kojima će se u životu suočiti. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo