Najbolje na malim ekranima / Njima smo se veselili, o kojima smo pričali, njih smo zavoljeli: televizijske serije koje su obilježile 2016. godinu

Image
Foto: Netflix/HBO/Amazon/HBO/Comedy Central

2016. donijela nam je nove sezone klasika koje su nas obradovale, ali i pregršt noviteta koji su nas osvojili

30.12.2016.
15:50
Netflix/HBO/Amazon/HBO/Comedy Central
VOYO logo

Dok bi se još pred tek nekoliko godina teško sastavio popis deset najboljih serija u godini koji bi u sebi imao i dramskih i znanstveno-fantastičnih i humorističnih i dokumentarnih naslova, u 2016. godini dobrih je serija, svakoga žanra, bilo i previše. 

Teško je stoga bilo ograničiti se na samo deset serija. Popis sadrži nešto "klasika", serija koje su nas oduševile prošlih godina, te nešto noviteta koje je publika zavoljela odmah po početku prikazivanja. Kriteriji su raznoliki, od originalnosti priče do kvalitete produkcije, do odjeka na koji su serije naišle kod publike. A iako se objektivnosti težilo, subjektivnosti nismo mogli izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planet Earth II ("Planeta Zemlja II"): dokumentarac realniji od stvarnosti

Prva pa dokumentarna. Ako nikada niste zajedno s albatrosom u strepnjiisčekivali njegovu dragu ili navijali da mala iguana uspješno pobjegne od zmije, preostaje vam pogledati Planet Earth II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset godina nakon što je izašla prva sezona ove BBC-jeve serije, pojavio se i Planet Earth II u kojoj je Sir David Attenborough i dalje glavni narator i voditelj. Dok je prvi Planet Earth svojedobno bio najskuplji snimljeni dokumentarac kojega je BBC ikada naručio, i trebalo je pet godina da ga se snimi, nova je sezona dokumentarce podignula na jednu sasvim novu razinu. Rad kamere (4K ultra HD rezolucija, snimanje dronom i povećana stabilizacija) kao i naracija na razini su kakve visokoprodukcijske holivudske fikcije, a Attenborough je i dalje prvoklasni narator. 

Serija je premijerno prikazana u Velikoj Britaniji u studenome, a sastoji se od šest epizoda "Otoci", "Planine", "Džungle", "Pustinje", "Travnjaci" i "Gradovi". Svaka od njih traje pedesetak minuta, te još deset dodatnih minuta snimke koje nas vode iza kulisa snimanja i pobliže nas upoznaju s ekipom i načinom njihovog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranger Things ("Čudne stvari"): povratak u osamdesete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petorica dječaka iz maloga uspavanoga gradića u Indiani svakodnevno se druže, sve dok jedan od njih preko noći ne nestane bez traga. Tada ostali, kojima se pridruži i neobična šutljiva djevojčica posebnih moći, kao i dječakova majka, kreću u potragu za njime. Scenarij ne odaje ništa posebno - moglo bi se raditi o tek još jednom horor filmu, no riječ je o jednom od najvećih hitova u svijetu serija ove sezone.

Teško je izdvojiti tek jedan element koji je Stranger Thins učinio fenomenom 2016. godine. Vjerojatnije je da se tajna krije u kombinaciji raznih elemenata. Iako scenarij ima manjkavosti, radnja se razvija na dosljedan način, i to u pravom omjeru horora, znanstvene fantastike i humora. Serija je izašla na ljeto, u periodu kada nije imala toliku konkurenciju na malim ekranima (budući da većina serija izlazi u jesen), što joj je zasigurno pomoglo da dobije zasluženu pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je gledatelje posebno osvojilo je atmosfera osamdesetih godina koja se proteže cijelom serijom i spominjanjem brojnih referenci (sjećate li se E.T-ja? Družbe Goonies? Winone Ryder, koja se vratila u velikom stilu u ulozi majke nestalog dječaka?) uspješno igra na kartu nostalgije za prošlim vremenima, što god se u njima događalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Westworld ("Zapadni svijet"): najambiciozniji novi projekt HBO-a

Futuristična drama je opis koji se najčešće veže uz novu HBO-ovu seriju Westworld, čija je prva sezona izašla ove godine. S obzirom da se seriju od početka prozvalo nasljednicom HBO-ve najpopularnije serije svih vremena, "Game of Thrones", Westworld je trebao opravdati velika očekivanja. Ako je suditi prema reakcijama na prvu sezonu, serija je u tome i uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija je napravljena prema istoimenom filmu iz 1973. godine, a radnja je smještena u zabavni park s tematikom Divljeg zapada u kojega dolaze mušterije dubljeg džepa, zabaviti se i ostvariti svoje fantazije. U tom svijetu se za njihovu zabavu brinu domaćini, humanoidni androidi, koji su uvjereni da žive normalne živote i ne vide razliku između sebe i došljaka-barem ne na početku.

Kako serija odmiče, naglasak je sve više na unutarnjem svijetu domaćina, ali serija se bavi i nekim novim, univerzalnim pitanjima - koje su nam granice i što smo sve spremni napraviti drugima i za druge. Serija se može pohvaliti i impresivnom glumačkom postavom, ali i velikom bazom fanova na internetu koji su već razvili brojne teorije o tome što se događa u ovome svijetu i u koje smjeru ide radnja. Na neke odgovore pitanja neće dobiti tako skoro. Naime, s obzirom na kompleksnost priče te raskošnu produkciju, druga sezona serije neće biti emitirana već iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The night of ("Kobna noć"): pravna drama i vjerna preslika današnjeg društva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon noći partijanja s nepoznatom ženom, muškarac je pronađe izbodenu na smrt, te bude okrivljen za njezino ubojstvo. Serija prati policijsku istragu protiv optuženika, amerikanca pakistanskog porijekla, Nasira “Naza” Khana. Radi se o slučaju koji mnogi u policiji žele riješiti čim prije i bez velikih komplikacija - vodeći više računa o tome kako će stvari izgledati "izvana" i koliki će biti njihovi trošak. 

O korumpiranosti i površnosti američkog pravnog sustava već smo mnogo naučili kroz druge serije i filmove (sjetimo se samo Žice!) te, tu i tamo, slučajeve nevino osuđenih koji su godinama čamili u zatvoru. Posebnost serije "The night of" stoga ne leži u samoj temi, već u načinu na koji je ista obrađena, u detaljima na koje bi gledatelj trebao obraćati pažnju tijekom svake epizode kako bi posve razumijeli radnju. Također, serija ne propušta priliku kritizirati ne samo američki pravni sustav, već i modenro američko društvo, tj. način na koji se odnosi prema crnačkoj manjini i muslimanskoj zajednici. Ukratko, radi se o seriji koja opasno vjerno odražava stvarni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braindead ("Isprani mozak"): satirični outsider među serijama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braindead zasigurno nije remek djelo. Sigurno nije najbolja serija na ovome popisu. No radi se o zabavnom jednosezonskom outsideru, čija je vrlina da vas može oraspoložiti ukoliko se pitate ima li još normalnih ljudi na svijetu. Naime, objašnjenje za današnji ekstremizam, fanatizam i neobjašnjive političke odluke ova serija nudi u izvanzemaljskoj prisutnosti, crvima izvanzemaljcima koji su na zemlju zalutali meteorom, dospjeli do Washingtona i tamo krenuli jesti mozgove što političara koji upravljaju zemljom, što puka kojim se upravlja.

Ima tu i humora, i romanse i nevjerojatnih prevrata, a kako se bliži kraj sezone to više raste strah da će se serija pretvoriti u pravu sapunicu. Ali dok su u početku zaista bile planirane četiri sezone serije - od kojih su u drugoj izvanzemaljski crvi trebali jesti mozgove stanovnika Los Angelesa- CBS je otkazao snimanje druge sezone. Što doprinos rejtingu Braindeada kao simpatičnog, "indie", projekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od starih hitova su, na sveopću radost fanova, u 2016. dobili nove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Black Mirror ("Crno zrcalo"): ogledalo strahotama distopije

Britanska znanstveno-fantastična serija, koja se izvorno prikazivala na kanalu Channel 4, svoju treću sezonu emitira na američkom Netflixu. Dok su se prve dvije epizode sastojale od triju 90-minutnih epizoda te božićnog specijala, nova, treća sezona nudi čak šest novih epizoda. No, koncept novih epizoda slijedi originalnu ideju- svaka epizoda je zasebna priča, cjelovita i nepovezana s ostalima. Jedini im je zajednički nazivnik sumorna i ponekad jeziva atmosfera distopijskog svijeta dominiranog tehnologijom u koji nas Black Mirror smješta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koža nam se ježi upravo zbog činjenice da se ne prikazuje tehnologija koja je toliko razvijena i udaljena od našega svijeta da ju je nemoguće zamisliti, već zbog toga što serija kao da nudi pogled kroz odškrinuta vrata, u svijet kakav bi nas mogao očekivati za kojih desetak godina. Onaj u kojemu je svačiji san postati zvijezda reality showa, u kojemu preko noći možemo postati meta lovaca na ljudske glave ili u kojemu će sve što napravimo, pa i naš cijeli život, biti ocijenjeni, baš kao danas na Instagramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broad city ("Veliki grad"): bez tabu tema i s puno humora

Broad city prozivan je jednim od najprijatnijih i najnepretencioznijih humorističnih ostvarenja 2014. 2016. godine serija je ušla u treću sezonu, te i dalje zaslužuje svaki od tih epiteta. Broad City pišu Ilana Glazer i Abbi Jacobson, dvije mlade komičarke, koje u njemu glume istoimene likove, najbolje prijateljice koje žive u Brooklynu. Pardon, preživljavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji Abbi i Ilanu nisu pratili kroz prve dvije sezone, mogli su se uključiti u treću  i brzo ih zavoljeti. Onima koji su ih pratili od početka, obje će biti još draže i smješnije sada kad znaju kako ovaj komični dvojac funkcionira. U prve dvije sezone dotaknule su se nekih od najvećih tabua našeg modernog života, a takvo seciranje društva ne prestaje niti u trećoj. 

Trećom sezonom Abbi i Ilana nisu postale odraslije no - lijepog li iznenađenja za humorističnu seriju! - ni njihove šale nisu izgubile svježinu i originalnost!

Game of Thrones ("Igra prijestolja"): klasik koji ne može dosaditi

Neki klasici zaslužuju ostati na popisu iz godine u godinu, bez obzira koliko nam omiljenih likova ubili po sezoni. Šesta sezona Game of Thronesa je kao i prethodna joj, nastala uglavnom po originalnom scenariju, a ne po knjizi Georgea R. R. Martina, no to joj, kao ni dugovječnost na malim ekranima, nimalo nije umanjilo popularnost. Ova je sezona još gledanije od prošle, kritičari su joj nahvalili i produkciju, i scenarij i glumu. Opet je primila najviše nominacija za Emmyja - čak 23, a na kraju je odnijela 12 kipića - te je i dalje ilegalno 'najskidanija' serija, što je samo još jedan dokaz o njezinoj popularnosti.

U ovoj sezoni smo se oprostili od najvećeg zlikovca proteklih sezona, Ramsaya Boltona (jeeej!), te dragog, dobrog Hodora (šmrc!). Saznali smo da Jon Snow možda ništa ne zna, ali je i dalje živ, da je Melisandra stara tisućama godina, da je Aryja postala jača i opakija nego ikad i da se nitko nepravedno ne suprostavi Daenerys i sačuva živu glavu. Ona je uostalom na kraju sezone konačno krenula prema Westerosu, pa svi nestrpljivo očekujemo i sljedeću, sedmu sezonu.

Dotada se ovim videom možemo prisjetiti nekih od sjajnih događaja iz šeste sezone.

Mr. Robot ("Gospodin Robot"): najmračnija serija godine

Serija je ovo o Elliotu Andersonu, genijalnom, socijalno neprilagođenom hakeru zaposlenom na mjestu cyber zaštitara u firmi E Corp koji se pridruži hakerskoj grupi koja zlodjela tog istog E Corpa želi raskrinkati, te uništiti firmu u hakerskom napadu. 

Radnja je načelno jednostavna, no svatko tko je pogledao i pet minuta ove serije zna da kompleksnost postiže glumom, sountrackom i (ponekad) sporijom narativom koja gradi klaustrofobični, panični svijet. Niti u prvoj sezoni nije se radilo samo o hakerima - što vjerojatno također objašnjava njezin izniman uspjeh. Pripovjedač u prvom licu vodi nas kroz svoj svijet, a naglasak je stavljen na njegove panične epizode, dvojbe i emotivna stanja. 

Druga sezona je još mračnija, te istražuje još skrivenije zakutke ljudskog uma, u kojima se rijetko nađe čega dobroga. Serija zasigurno nije za svakoga, pa se druga sezona možda pokazala pretamnom i za fanove prošlogodišnjih epizoda. Ipak, ukoliko ste od onih koji ne misle da im serija duguje sretan kraj i eksplicitno objašnjavanje radnje, vjerojatno ste uživali i u ovoj sezoni.


Gilmore girls ("Gilmorice"): za nostalgičare i ljubitelje (puno) dobre priče

Postoje osobe kojima bi definicija pakla bila provesti ostatak života u zatvorenoj sobi s Lorelai i Rory Gilmore. Ova su majka i kćer, ukratko, Gilmorice, sinonim za duge, brze, neprekidne dijaloge o svemu i svačemu. Neprekidni i razrađeni dijalozi jesu glavna značajka ove serije.

Ipak, što god mislili o Gilmoriceama, mnoge je obradovala najava Netflixa da će se majka i kćer vratiti na male ekrane u četiri epizode od 90 minuta. Uostalom, seriju su i vratili gotovo deset godina nakon prikazivanja zadnje sezone, 2007., zbog inzistiranja obožavatelja.

U povratničkoj sezoni ponovno se pojavljuje cijeli originalni postav, a kroz četiri nastavka, koja se protežu kroz četiri godišnja doba, otkrivamo što se događa u životu najpopularnije majke i kćeri malih ekrana. A već se u samom traileru vidjelo da se neke stvari nisu promijenile: da, Gilmorice se i dalje najviše vrte oko brzih i (nekima) zabavnih dijaloga.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo