ZIMSKO RAČUNANJE / Noćas se pomiče sat: Nemojte zaboraviti pomaknuti kazaljke (ako ih još uvijek negdje imate)

Image
Foto: Marco Verch/Flickr

Gotovo četiri desetljeća pomičemo kazaljke...

30.10.2021.
6:26
Marco Verch/Flickr
VOYO logo

Ako i vas nekada buni kad počinju ljetno i zimsko računanje vremena, ovaj tekst će vam biti od velike pomoći.

Uoči dolaska zimskih dana, svake godine vraćamo kazaljke na našem satu – jedan sat unatrag. Predviđen datum nije uvijek isti, ali se pomicanje uvijek odvija zadnju nedjelju i listopadu. Kod ljetnog računanja vremena, sat se pomiče unaprijed i to ponovno za jedan sat. To se odvija zadnje nedjelje u ožujku. Ljetno računanje vremena uvelo se kako bi dani tijekom ljeta, iako to obuhvaća i dio proljeća te jeseni, duže trajali. Takav sustav računanja vremena su prvi uveli Njemačko Carstvo i Austro-ugarska, 1916 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine je ljetno računanje vremena počelo 28. ožujka 2021. godine, a sat se pomicao s 2 sata na 3 sata. Taj period ljetnog računanja vremena završit će 30. listopada 2021. godine u 3 sata i tada će se kazaljke na satu morati pomaknuti za jedan sat unatrag.

Ljetno i zimsko računanje vremena u ostalim zemljama

U Hrvatskoj je ljetno računanje vremena uvedeno 1983. godine, ali su sat pomaknuli i stanovnici svih zemalja Europe, osim Islanda. Osim Europe, Kanade i SAD-a, kazaljke pomiču i u većini zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Kubi, Meksiku… Ljetno računanje vremena zemlje tropskog pojasa nemaju jer u njima ljeto traje cijelu godinu pa imaju dovoljno danjeg svijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neke od zemalja su zaključile da im ušteda energije, smanjenje stope kriminala i prometnih nesreća te ostali čimbenici koji se nastoje ublažiti ljetnim računanjem vremena - nisu znatno promijenjeni. Također, nedavna istraživanja su pokazala da većina Hrvata žele da se ukine ljetno i zimsko računanje vremena jer osjećaju da imaju negativan učinak na njihovo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo