ZA DOBRO JUTRO / Nova studija otkrila: Pijete li kavu imate manji rizik od smrti, ali i drugih bolesti. No, ne bilo koju kavu

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL/Ilustracija

U istraživanju je sudjelovalo više od 170 tisuća stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a željelo se vidjeti kakve su njihove navike u ispijanju kave

2.6.2022.
9:52
Marko Lukunić/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Svako jutro veliki broj Hrvata želi započeti jutarnjom kavom, a glavni razlog je da se tako probude. No osim toga, kava s kofeinom može imati više utjecaja na tijelo čovjeka od samog razbuđivanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, ispijanje zaslađene ili nezaslađene kave povezano je s nižim rizikom od smrti u usporedbi s onima koji ne piju "omiljeni napitak", javlja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kofeinski luksuz /

Kava je, kažu, na Stradunu i ranije bila 'po zlato'. Zar je poskupilo baš sve osim nje!? Istražili smo

Image
Kofeinski luksuz /

Kava je, kažu, na Stradunu i ranije bila 'po zlato'. Zar je poskupilo baš sve osim nje!? Istražili smo

U istraživanju je sudjelovalo više od 170 tisuća stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a željelo se vidjeti kakve su njihove navike u ispijanju kave. Zatim su napravili nastavak istraživanja i potražili tko je umro u prosjeku sedam godina nakon toga.

Sudionici su bili u dobi od 37 do 73 godine te u vrijeme istraživanja nisu imali kardiovaskularne bolesti ili rak. Rezultati su pokazali da oni koji su pili 1,5 do 3,5 šalica dnevno, onu zaslađenu, imaju 30% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kavu, rekla je dr. Christina Wee s Harvarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su oni koji piju nezaslađenu imali između 16 i 29% manji rizik od smrti u usporedi s onima koji ne piju kavu.

Svakakve su stvari bile uključene u istraživanje, od toga tko je ili nije pušač, budući da je cigareta uz kavu mnogima obavezna, ali i količini tjelesne aktivnosti, razini obrazovanja i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Dan Liu rekla je da bi ispijanje kave moglo zaštititi srce i pomoći u liječenju drugih bolest, a može smanjiti rizik od problema s jetrom.

Profesor nutricionizma i znanosti o hrani kaže kako kava ima svojstva pozitivna protiv starenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije najčešće vrste kave su arabica i robusta, a kava robusta ima veći sadržaj fenola od kave arabice.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo