Posljedice pandemije / Novi nizozemski korona-rječnik: Znate li što su 'korona-kašljač' i 'šmrcosram'?

Image
Foto: Shutterstock

Lingvist procjenjuje da bi se u standardni rječnik moglo za stalno dodati 70 riječi povezanih s pandemijom

19.4.2020.
9:36
Shutterstock
VOYO logo

Nizozemski ekvivalenti za izraze "korona-kašljač", "zabrana rukovanja" i "karantena party" neke su od novih riječi u nizozemskom jeziku iskovane tijekom pandemije koronavirusa, navodi se u novom internetskom rječniku.

Rječnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 riječi, a inicijativa je glavnog urednika standardnog rječnika Van Dale, Tona den Boona, objavila je u subotu nizozemska televizijska postaja NOS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rječniku ima puno složenih riječi, kao što su "korona-kriza" i "korona-kašljač", izraz koji se koristi za ljude koji namjerno kašlju na policajce kada ih uhite.

Popis uključuje i nove složenice kao što su "karantena-kilogrami" ili "korona-friz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lingvist procjenjuje da bi se u standardni rječnik moglo za stalno dodati 70 riječi povezanih s pandemijom i uvjeren je da će jedna od njih biti "društvo metar i pol distance".

Prestižni Oxfordski rječnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu unio nove izraze nastale tijekom pandemije, uključujući "COVID-19", "samoizolacija", "socijalno distanciranje" i "izravnati krivulju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi nizozemski glagol koji znači "gomilati poput hrčka" već je postao klasičan primjer, omiljen među štedljivim Nizozemcima. Ali ima i negativno značenje u svjetlu sebičnog gomilanja toaletnog papira.

A nakon izraza "strah od letenja" koji osjećaju ekološki svjesni ljudi koji često lete zrakoplovom, Nizozemci sada imaju i izraz "šmrcosram", što osjeća osoba koja iznenada mora kihnuti ili šmrcati pred drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo