život u akvariju / Očuvanje populacije: postojnske umjetno uzgojene čovječje ribice dosegnule 6 centimetara

Image
Foto: Twitter

Godinu dana otkako je ženka čovječje ribice u Postojnskoj jami prvi put u umjetnim uvjetima izlegla 22 jajašaca iz kojih su se izlegle ličinke tog endemskog vodozemca, mlade 'ribice' sada su stare osam mjeseci

31.1.2017.
11:13
Twitter
VOYO logo

Godinu dana otkako je ženka čovječje ribice (Proteus anguinus) u Postojnskoj jami prvi put u umjetnim uvjetima izlegla 22 jajašaca iz kojih su se izlegle ličinke tog endemskog vodozemca, mlade 'ribice' sada su stare osam mjeseci i dugačke šest centimetara.

Iako je Proteus, koji živi u podzemnim vodama dinarskoga krškog reljefa potencijalno ugrožen zbog onečišćenja podzemnih voda, stručnjaci ne očekuju da će se umjetnim uzgojem očuvati populacija ove vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove će ribice najvjerojatnije cijeli svoj životni vijek ostati u akvariju. Stručnjaci tvrde da u prirodnim uvjetima ne bi preživjele", rekao je direktor Postojnske jame Marjan Batagelj za ljubljanski list "Dnevnik".

Biolozi kažu da u prirodnim uvjetima ne bi mogle opstati jer su hranjene umjetnom hranom i uz posebnu brigu biologa, no očekuju da će jedinke dati odgovore na mnoge nepoznanice o životu te vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno će se doznati koliki je njihov stvarni životni vijek i u kojem trenutku postaju slijepe.

Mlade čovječje ribice u bazenu imaju oči, a poznato je da su odrasle jedinke slijepe i neosjetljive na svjetlost. Naime, koža im prekrije očne kapke kada navrše dvije ili tri godine života. Vjeruje se da svoju konačnu duljinu od 20 do 30 centimetara dosegnu u dobi od 12 godina, a vjeruje se da ih mogu doživjeti i stotinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazen s postojnskim čovječjim ribicama "iz umjetnog uzgoja" smješten je u laboratoriju na posebnome zatamnjenom mjestu i okružen je infracrvenim kamerama. Nije dostupan posjetiteljima, no sve mogu vidjeti na snimkama.

"Imamo već preko 17.000 sati video materijala", kaže Batagelj, te dodaje da je riječ o dragocjenom materijalu koji otkriva razvoj svakog jajašca i rađanje ličinki te odrastanje ribica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će to biti odlična prilika za turističku promociju Postojnske jame koja iduće godine slavi 200. obljetnicu otkrivanja. Dosad ju je posjetilo više od 38 milijuna posjetitelja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo