Čuda tehnike / Od 3D naočala do proširene stvarnosti: najimpresivniji tehnološki noviteti u 2016. godini

Proširena stvarnost, ljepša je nego što je stvarnost ikad bila. A od ove godine, za vas može kuhati robot, i to besplatno. Naš je novinar za vas napravio listu tehnoloških noviteta iz 2016.

28.12.2016.
23:20
VOYO logo

Sladoled je izgleda slađe lizati virtualno jer nije kaloričan! Tehnologija je otišla toliko daleko da ni igre nisu što su nekad bile. Naočale za virtualnu stvarnost ove su godine promijenile stavrnost oko nas. Dovoljno ih je staviti na glavu - i igra počinje.

Otkako su stigle na tržište postale su hit, a otvaranje ove igraonice u Zagrebu - Milanu se isplatilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćemo u budućnosti kroz par godina hodat ovako ulicom i igrat. Ili će to samo bit rezervirano za doma? "Pa možemo očekivat tako nešto u nekim igračim arenama. Za početak, a da ćemo baš hodat ovako samom ulicom to ćemo tek vidjeti u narednim godinama", kazao nam je Milan Gostimir, vlasnik igraonice.

Iduća inovacija: pametni sat. Svom vlasniku broji korake, kalorije - kao druga savjest je, jer bilježi sve. Prodaja takvih satova prošle je godine porasla dvostruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću pametnih satova može se uspostaviti i poziv, dovoljno je utipkati svoj broj mobitela, stisnuti zelenu slušalicu i pričekati da mobitel na drugoj liniji počne zvoniti. To će biti za koji trenutak.


A najviše su se ove godine igrali Pokemoni, više od svih drugih igrica koje su proizvedene. Nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje ih ljudi nisu tražili i pri tome se možda ozlijedili. Sama igrica pruža prikaz virtualne stvarnosti jer preko kamere Pokemone hvatate u okruženju u kojem se nalazite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zabave, nova tehnološka čuda su i korisna. Senzori po kući kontroliraju situaciju dok smo na poslu. Paljenje svjetla na prekidaču zastarjela je metoda, sad se to može mobitelom ili tabletom. 

"Putem mobilne aplikacije s bilo koje lokacije mogu kontrolirat što se doma događa. Prije svega da li je u redu sve s djecom, da li je pegla ostala upaljena. Ili nešto treba uključit ili ne. Iduće godine očekuju nas senzori ugljičnog monoksida, curenja vode, želimo staviti naglasak vrata i prozora da znamo jesu li vrata i prozori zatvoreni ili ne", objasnio nam je Ivan Runje, direktor upravljanja ponudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to nije sve!
Od tolikog upravljanja aplikacijama čovjek i ogladni. Stajanje za štednjakom zamijenit će opet - aplikacija. Ova mašina sama kuha, reže...

Đulijano Nola, tvorac Gammachefa ponosan je na svojega kuhara. "Gamachef će vam skuhat vrhunsko jelo bez da znate ispeć jaje. I doslovno će vam 'skeđulirat' kad dođete s posla rižoto od kozica vas čeka od svježih namirnica kao da ste ga vi sami kući kuhali", objasnio je. 

Uz sve ovo čovjek se pita može li bolje? Jesu li inovatori ostavili išta za iduću godinu. Što god se pojavilo, odjednom nam treba, a sami proizvođači znaju kako to naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo