U Fužinama / Održava se prvo izdanje Medun festa na kojem možete probati posebnu poslasticu

Poseban adut hrvatskog meduna je i njegova cijena

5.9.2020.
19:35
VOYO logo

U Liču pored Fužina održava se prvo izdanje Medun festa - festivala posvećenog medunu.

Ako ste pomislili da je riječ o medu - je, ali deset puta jačem od običnog. Medun se dobiva svake sedme godine, a za njegovo je pronalaženje potrebno veliko iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chef Dino Galvagno danas je posvećen izradi posebnog sladoleda od još posebnijeg meda meduna.

"Sladoled je aromatiziran jelovim iglicama i serviramo ga u friško pečenim kornetima od lješnjakovog i integralnih brašana", rekao je Galvagno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oko jezera Bajer /

Čarolija u Fužinama: Fužine se spremaju za popularni ispraćaj stare godine uz baklje

Image
Oko jezera Bajer /

Čarolija u Fužinama: Fužine se spremaju za popularni ispraćaj stare godine uz baklje

Nije samo zdrav, tvrde najmlađi, već i vrlo ukusan.

"Ja kao mala sam obožavala med i svaki dan sam ga jela i zato obožavam med i dan danas i zato uvijek uzmem sladoled od meda jer mi je jako dobar", izjavila je Natali Dukić iz Liča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No koja je zapravo tajna meduna?

"Radi se o medu kojeg proizvode uši na jeli i smreki. Te uši sišu sokove jele ili smreke iz floemskih cjevčica u stablu izlučuju u vidu medne rose i to pčele skupljaju i u košnici poput vrhunskih farmaceuta proizvode med medun", pojasnio je Damir Zanoškar, vlasnik OPG-a za proizvodnju meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medun sadrži deset puta više minerala od običnog meda, izratito se brzo apsorbira i podiže imunitet. A ponajbolji se medun nalazi u netaknutim šumama Gorskog kotra. Zato je Medun fest posvećen čistoj prirodi gdje svake sedme godine meduna ima u izobilju. Njegova je obrada međutim prilično zahtjevna.

"Nije to tako jednostavno. Lijepa je ona svaka sedma godina kada je El Dorado, kada Gorski kotar stvarno zamedi onda je svima moguće doći lagano do meda meduna međutim svih ovih drugih godina čovjek treba biti znalac, puno iskustva da bi iskopao, našao, gdje su se uši razvile i doselio svoje pčele", rekao je Zanoškar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A općina Fužine želi ovim festivalom pozvati ljude da dosele u njihovo mjesto koje broji tek 1600 duša a nudi mnogo za dobar život. Od 2011. ovdje je doselilo oko 300 novih stanovnika.

"I upravo cilj je na taj način privući sve naše prijatelje, susjede iz okolnih mjesta, pogotovo iz Rijeke i Zagreba, da dođu ovdje kod nas, da vide ustvari kako je naše mjesto", izjavio je David Bregovac, načelnik općine Fužine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban adut hrvatskog meduna je i njegova cijena. Dok ćete u Europi kilu meduna platiti do 200 kuna ovdje ga možete dobiti za dvostruko manje novca.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo