NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA / Ona je žena-zmaj: Na nogama je od 5 sati, uzgaja voće i cvijeće, brine o životinjama...

Nakon naj seoske žene u županiji, ide na državno natjecanje u nedjelju

18.10.2018.
9:18
VOYO logo

Rade po 16 sati na dan, polovina njih nikada ne ide na godišnji odmor, a isto toliko njih nikada nije bilo u inozemstvu. Radi se o seoskim ženama, koje 15. listopada obilježavaju svoj dan. Tom je prilikom izabrana i najuzornija seoska žena Zagrebačke županije u 2018. godini. Ona se zove Željka Tomašec, vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, vozi traktor, brine se o 40 svinja, 30 vrsti povrća, uzgaja cvijeće, prodaje na tržnici,

Ovo je Corleone, pastuh koji svakodnevno trči po stotinjak hektara zemlje obitelji Tomašec. On je jedna od stotinu životinja za koje brine gospođa Željka. Sve ih mora nahraniti prije jutarnje kave.

"Jedan radni dan počinje u pet, ustajanje, hranjenje životinja, svinje, konje, ovce. Nakon toga je priprema, tovari se povrće i kreće se prema tržnicama", kaže Željka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je samo početak radnog dana. Brine se o životinjama, voću, povrću, cvijeću, i velikoj obitelji. Po izboru Zagrebačke županije, ovo je najuzornija seoska žena. A kakva ona treba biti?

"Uff kakva....mora mora imati sve pod kontrolom. Znači mora imati tri i pol ugla kuće na sebi. I mora biti umorna? Da, pa mora biti ,alo umorna", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj ju je prijavila, komisija je pregledala i ocijenila imanje, čistoću i uređenje okućnice. Osim konja, ova obitelj drži i 64 krmače i desetak ovaca koje su u funkciji kosilice.

Statistika kaže da 50 posto žena koje rade na selu nikada nisu bile na godišnjem. Upitana, vrijedi li ta statistika i za nju, Željka nam odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije, na svu sreću. Ja spadam u ovoj drugoj polovici, možemo se dogovoriti s obzirom da imamo dva odrasla sina koji rade s nama, ide se na godiŠnji, ulovi se nekih 7 dana ljeti."

Cijeli ovaj biznis trebala bi preuzeti njezina dva sina, 23-trogodišnji Krešimir i 26-togodišnji Tomislav.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok mladi odlaze sa sela, Željkini sinovi o tome ne razmišljaju.

"Mi smo vidjeli neku budućnost u toj poljoprivredi, jednostavno to volimo i time smo se odlučili baviti. Oboje smo završili poljoprivredne škole i od malih nogu smo u poljoprivredi", kaže Tomislav Tomašec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova žena-zmaj uz brigu o svim životinjama, ima i plastenike s povrćem i cvijećem. Polja ove multriflore pripremaju se za prodaju na blagdan svih svetih. 

Sada je pred Željkom  sljedeći korak, nakon naj seoske žene u županiji, ide na državno natjecanje u nedjelju. Od sinova potporu ima! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel mama najbolja na svijetu? Pa najbolja je jer je naša. Da nema nje teško da bi se to bilo. Ona nas drži na okupu."

Konkurencija je velika, a pobjednica na državnom natjecanju osvaja 15 tisuća kuna. 
Željka skromno kaže - neka najbolja pobjedi! 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo