bogat izvor proteina? / Opasan biznis s krastavcima cvjeta: 'Ako vidite da netko vadi veću količinu, odmah pozovite policiju...'

Image
Foto: Shutterstock/Amazon/Screenshot

Posao cvjeta. Dok krastavci u trgovinama obično koštaju manje od 10 kuna po kilogramu, za morske krastavce na crnom tržištu trebate izdvojiti i više od tri tisuće dolara...

19.7.2022.
16:00
Shutterstock/Amazon/Screenshot
VOYO logo

Možda tako ne izgledaju, ali prilično su posebna stvorenja, a toliko su vrijedni da ljudi riskiraju živote kako bi ih se dočepali.

Što se više morskih krastavaca "bere", to su rjeđi. I to se teže dolazi do njih. Što su rjeđi, ronioci dublje rone i tada lov postaje opasan - mnogi tada stradavaju od dekompresijske bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odavno su zaštićeni u Sredozemlju. Smatra se da su izrazito bitni za morski ekosustav, pa su mnoge lokalne vlasti i međunarodne konvencije tražile njihovu zaštitu - i zabranu njihova izlovljavanja.

Međutim, ilegalna trgovina koja povezuje obalu Sredozemlja s kineskim tržištem ugrožava njihovo postojanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE /

Velika akcija policije: Više Hrvata i Talijana uhićeno zbog trgovanja zaštićenim morskim vrstama

Image
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE /

Velika akcija policije: Više Hrvata i Talijana uhićeno zbog trgovanja zaštićenim morskim vrstama

Vrlo su traženi u kozmetičkoj industriji, a osim toga poznat su afrodizijak. Ali najbitnije - zanimljivi su gastronomskoj industriji.

Morski su krastavci stoljećima cijenjeni kao poslastica u Aziji, gdje su ih oni najbogatiji koristili kao bogat izvor proteina. No tek je 1980-ih potražnja eksplodirala, a od tada i imamo problem…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se obično suše i pakiraju u ukrasne kutije, a zatim poklanjaju i poslužuju u posebnim prilikama. Što ljepši i neobičniji - to bolji. I skuplji.

Tako, primjerice, kutiju možete naručiti na Amazonu. Najobičnija vrsta može vas koštati više od sto dolara za jedan ukrasni paket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je riječ o delikatesi specifičnoj za Aziju, lov morskih krastavaca nije ograničen samo na to područje.

Baš su danas USKOK i policija izvijestili da su na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije u tijeku uhićenja i "provođenje hitnih dokaznih radnji" nad više hrvatskih i talijanskih državljana zbog, kako se doznaje, trgovanja zaštićenim morskim vrstama - između ostalog i morskim krastavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlovljavanje velikog broja morskih krastavaca šteti ekosustavu, a i protuzakonito je - stoga bi građani, ukoliko vide tako nešto, to odmah trebali prijaviti policiji, objašnjava prof. dr. Alen Soldo s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta.

U Hrvatskoj gastronomiji morski su krastavci nepoznati, pa se valja zapitati - kuda oni idu, i putuju li izlovljeni trpovi daleko u Aziju? Profesor Soldo objašnjava kako tržište nije ograničeno na Aziju, već azijski kupci diljem Europe traže taj izvor proteina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je možda, s obzirom na potencijal hrvatskog mora, dobar izvor zarade. Pa se nadajmo da će se u budućnosti morski krastavci više uzgajati nego loviti - ako ne da bi se zaštitio morski ekosustav, barem kako bi se pomoglo lokalnim gospodarstvima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo