nužan oprez / Opasna tropska spolna bolest hara Europom. U naprednom stadiju uništava tkivo ljudskih genitalija. Stručnjaci poručuju: Muškarci pripazite!

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi.

31.10.2021.
20:21
Pixabay
VOYO logo

Bolest zvana donovanoza manifestira se kroz formiranje čireva na genitalijama, iako se može dogoditi i kod muškaraca i kod žena, bolest se pojavljuje dva puta češće kod muškaraca. Ta spolno prenosiva bolest može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva ako se nakon upale ne provede odgovarajuća terapija, a za pojavu bolesti je odgovorna bakterija Klebsiella granulomatis, piše DW.  

Bolest se primarno pojavljuje u zemljama poput Indije, Papue-Nove Gvineje, u središnjoj i sjevernoj Australiji. Iako je do sada u Europi bila prilično rijetka neki liječnici iz Velike Britanije sada upozoravaju na moguće širenje ove infekcijske bolesti. U toj je zemlji naime uočen porast broja registriranih slučajeva donovanoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi. Kad ih se dodirne, oni počinju krvariti. Mogu se pojaviti na raznim dijelovima tijela, ali uglavnom u području genitalija.

Ako se infekciju ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojne otekline, a na koncu bolest uništava tkivo. Vrijeme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može proći između tjedna i 16 tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo