Posavjetujte se s liječnicima / Oprez! Botox i dermatski fileri mogu izazvati nuspojave u kombinaciji sa cjepivom protiv Covida-19

Zanimljivo je da američka istraživanja među korisnicima filera pokazuju da bi se gotovo trideset posto njih radije odreklo cjepiva, nego botoxa

15.2.2021.
21:30
VOYO logo

Iako rjeđe izlazimo, a pola lica nam je dobar dio vremena, osobito pred drugim ljudima prekriveno maskom, estetska kirurgija popularnija je nego ikad prije. Studije pokazuju da je u koronakrizi broj korisnika botoxa i drugih dermalnih filera porastao za više od 60 posto.

Ipak, neka cjepiva u kombinaciji s filerima mogu izazvati oticanje lica, pa je potreban oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dermalni filer i cjepivo protiv COVID-a – pokazala su Modernina klinička istraživanja, nisu savršeni par. Reakcija kod ljudi koji su se nedavno cijepili, a koriste, primjerice, botox, može biti burna.

Riječ je o nuspojavama koje mogu izazvati i druga cjepiva, ovo cjepivo nije iznimka - isto tako može doći do reakcije i u slučaju nekih virusnih infekcija, a ranije je zabilježeno i kod gripe, kazala je za RTL Danas Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strano tijelo?

I dok američki znanstvenici smatraju da nakon cijepljenja imunosustav napada filer smatrajući ga stranim tijelom, vrsni hrvatski estetski kirurg smatra da je to nemoguće.

"Filer je hidriofiličan, to je hijaluron, on voli navući vodu na sebe i tako kada je neka oteklina inače, ili nešto se desilo, on će navuč vodu na sebe, a nekad i ne znamo zašto točno, tako da to s MOderninim cjepivom ja mislim da je koincidenca najviše", kaže liječnik estet Nikola Milojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je zabilježeno 720 lakših nuspojava na cjepiva protiv Covida – ne i oticanje lica, kakvo je tijekom kliničkog ispitivanja zapaženo kod najmanje troje pacijenata.  

Riječ je o rijetkoj nuspojavi ona prolazi ili spontano ili uz primjenulijekova kao što su  antihistaminici ili kortikosteroidi, dakle osoba koja ima dermofilere ne treba to gledati kao prepreku u primanju cjepiva, kazala je Ivana Šipić Gavrilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posavjetujte se s liječnicima

I dok je dr. Milojević imao svega nekoliko upita oko toga, zanimljivo je da američka istraživanja među korisnicima filera pokazuju da bi se gotovo trideset posto njih radije odreklo cjepiva, nego botoxa.

"Ja vjerujem da je to istina. Mnogi će naravno izabrati cjepivo, ali jako bitna stvar tako da moj savjet je – cijepiti se je dobro, zbog jednih i drugih je dobro da se cijepimo, ali isto tako nema nikakvog straha između filera i cjepiva", kazao je Nikola Milojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iako se zahvati na licu nerado priznaju, a u posljednje je vrijeme i u Hrvatskoj nepopularno priznati cijepljenje - osobito onih koji nisu rizična skupina - liječnici napominju - i prije uljepšavanja i prije cijepljenja - važno je posavjetovati se s njima. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo