RECIKLIRANJE PLASTIKE / Ponovna upotreba plastike je opasna! Puna je kancerogenih tvari koje nam mogu dospjeti u hranu

Plaastična je ambalaža prepuna kancerogenih tvari poput bojila, omekšivača i stabilizatora

25.8.2019.
9:00
VOYO logo

Nakon što popijete vodu, žao vam je baciti bocu jer je možete još nekoliko puta iskoristiti? Ili primjerice plastičnu kutiju od sladoleda? Velik broj građana uvjereno je kako se sva plastika može ponovno koristiti. Najčešće je koriste za čuvanje hrane u zamrzivaču. Iako znaju da je ponovna upotreba plastike štetna, mnogi je svejedno koriste više puta. 

Ipak, ta navika može biti opasna. Jer ambalaža je prepuna kancerogenih tvari poput bojila, omekšivača i stabilizatora. A sve to može dospjeti u hranu ili piće ako plastičnu ambalažu ne koristimo kako treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina ljudi ne razmišlja o tim stvarima kada iskoristi ambalažu koja je na primjer bila namijenjena za sladoled. Kasnije, kada to iskoristimo, stavljamo unutra masnu hranu tipa pohane šnicle i ne skladištimo ju na toj temperaturi nego npr. na temperaturi hladnjaka, naravno da efikasnost migracije daleko više raste", kaže Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Sva je plastična ambalaža napravljena za točno određenu svrhu. Zagrijavanje ili zamrzavanje mimo uputstava može biti štetno za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka plastična posuda u kojoj se smije držati hrana na svojoj poleđini mora imati znak čaše i vilice. A ukoliko ima i druge znakove poput da smije u perilicu posuđa ili u zamrzivač, to znači da se smije koristiti i više od jednom. Ipak, za svaku sigurnost bolje je koristiti staklenu posudu. Ili pak metalnu. Ako toksini iz plastike dospiju u hranu, i jedemo ih duže vrijeme, mogu oštetiti hormonalni i srčani sustav, a posebno su opasni za djecu. 

"Takozvana polikarbonatna plastika, čvrsta stabilna plastika od koje se rade dječje bočice, isto tako s vremenom kad se bočica pere sa četkicama može sa unutarnje strane biti oštećena pa dolazi do povećane migracije takvih spojeva", napominje Bošnir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, masne grickalice česte na dječjim rođendanima, mogu postati otrovne u neodgovarajućim posudama. I zato je s jednokratnom ambalažom najbolje postupiti na način da ih bacimo u kontejner gdje odlažem svu plastiku.

I možemo je koristiti ponovno, ali tek nakon što se reciklira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo