arhitektonski biseri / Ostat ćete bez daha: Pogledajte najveća arhitektonska čuda izgrađena u Hrvatskoj prošle godine

Kućice za odmor blizu Plitvica, dvije škole i jedna kuća s bazenom i saunama na Krku... Tko je najbolji doznat će se idućeg tjedna

29.3.2019.
9:15
VOYO logo

Nacionalni stadion možda jednom bude nagrađen za najbolje arhitektonsko djelo, možda to bude i neka od zgrada na Bandićevom Manhattanu, ali ove godine imamo posve drugačije finaliste.

Kućice za odmor blizu Plitvica, dvije škole i jedna kuća s bazenom i saunama na Krku - to su potencijalni dobitnici medalje za arhitekturu koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještene su na šest metara visine i to u krošnji drveta. Pet kućica za glamurozno kampiranje s pogledom na jezero i potok sa slapovima nije oduševilo samo posjetitelje već i struku pa im je stigla nominacija za godišnju nagradu arhitekata. 

"Sve je to bilo veliki izazov, međutim moram reći da je sve to hrvatski proizvod od projektiranja, izvođenja do materijala koji su upotrebljeni. U potpunosti hrvatski proizvod od ideje do izvedbe", ispričao je arhitekt nominiranih kućica Ivan Plemečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namijenjene su četveročlanim obiteljima. U mali prostor stalo je puno toga. U 35 metara četvornih nalaze se dvije spavaće soba s kupaonicama, kuhinja sa šankom i dnevni boravak s pogledom koji ostavlja bez daha, ali za njega ćete platiti oko 3000 kuna u sezoni.

Nešto jeftinije je devet kućica uz umjetno jezero - djelo istog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su kućice namijenjene parovima. Znači u potpunosti spajanje parova s prirodom, buđenje uz jezero i kupanje u njemu uz dozu intime", pojašnjava dalje Plemečić.

Kućice koje oduzimaju dah

Kućice smještene samo 50-ak metara od glavne ceste i u blizini Plitvica posjetitelje često ostave bez teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su su iznenađeni da nešto takvo kao ideja postoji i da u tom segmentu imamo neki turistički proizvod koji je vrlo zanimljiv i atraktivan", kazao je direktor kampa Damir Stanišić.

Zanimljiva su i ostala nominirana djela, među njima i dugoočekivana škola u Popovači, za koju su zaslužni Mia i Tonči Čerina. Tu je i još jedna obrazovna institucija - Američka međunarodna škola. Ona je poput malog grada koji ima trg, ulice, sportsku i kazališnu dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo tri atrija koji daju svjetlost u školu. Htjeli smo da škola ne bude zatvorena nego otvorena da se djeca mogu gledati, da zauzimaju neki dijalog između njih i ljudi koji tu rade", izjavio je Erick Velasco Farrera, arhitekt nominirane škole.

Škola ima gotovo devet tisuća kvadrata i moderna igrališta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa svaka ideja je uvijek trnovit put pa tako je bilo i s ovom školama. Uvijek su oni najveći faktori financije i kako da taj novac sve pokrije. Natječaj je bio 2015., to je četiri godine konstantnog rada i razmišljanja", rekao je arhitekt nominirane škole Vedran Pedišić.

Možda nagrada ode i na Krk u ruke Branke Juras koja je uspjela staru obiteljsku kuću i štalu pretvoriti u vilu sa saunom, jaccuzijem i bazenom. Tko je najbolji doznat će se idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo