nova studija / Otkriveno kako Covid-19 napada mozak i nakon što pacijenti prebole virus, javljaju se sa simptomima zbunjenosti i delirija

Image
Foto: Shutterstock

Poplava upalnih kemikalija u imunološkom sustavu prodire u mozak, proizvodeći simptome zbunjenosti i delirija koje su potencijalno smrtonosne

27.2.2021.
14:40
Shutterstock
VOYO logo

Nedugo nakon prvog vala koronavirusa, liječnici diljem svijeta započeli su primjećivati nešto neobično - mnogi pacijenti su imali čudne nuspojave, dugo nakon što su se oporavili od virusa.

Ovi neobični neurološki simptomi - koji uključuju umor, gubitak pamćenja, zbunjenost i druge abnormalnosti - poznati su kao "moždana magla" ili "Covid mozak", a nova istraživanja možda su uspjela identificirala njihov uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Utjecaj na živčani sustav /

Covid-19 napada i mozak: Kod oboljelih se javlja zbunjenost, napadaji, moždani udar...

Image
Utjecaj na živčani sustav /

Covid-19 napada i mozak: Kod oboljelih se javlja zbunjenost, napadaji, moždani udar...

Sumnjalo se na trajnu virusnu infekciju

"U početku su nam se javljali kolege s intenzivne njege koji su primijetili ozbiljan delirij kod mnogih pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa", kaže neuro-onkologinja Jessica Wilcox iz Memorial Sloan Kettering Cancer Centra u New Yorku.

"Taj se sastanak pretvorio u suradnju između neurologije, intenzivne njege, mikrobiologije i neuroradiologije kako bi se vidjelo što se događa s pacijentima i kako bismo im mogli što bolje pomoći ", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dio nove studije, Wilcox i kolege znanstvenici pregledali su 18 pacijenata s karcinomom koji su imali neurološku disfunkciju nakon što su zaraženi koronavirusom, prenosi Science Alert.

Prvotno su sumnjali da bi trajna virusna infekcija mogla biti uzrok simptoma moždane magle, ali mikrobiološka analiza lumbalne tekućine nije otkrila znakove virusa, što ukazuje da su se pacijenti oporavili od virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalno smrtonosna kronična upala

Međutim, znanstvenici su uspjeli otkriti da su pacijenti imali kroničnu upalu i visoku razinu citokina u cerebrospinalnoj tekućini.

U nekim slučajevima koronavirusa prekomjerna proizvodnja citokina rezultira onim što je poznato kao oluja citokina, što može uzrokovati pretjeranu upalu i potencijalno je smrtonosno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplava ovih upalnih kemikalija u imunološkom sustavu prodire u mozak, proizvodeći simptome zbunjenosti i delirija  kakve se vide kod pacijenata.

Iako je ovo dosad najveća studija koja demonstrira potencijalnu vezu između Covid-19 i neuroloških učinaka nakon infekcije, znanstvenicima će trebati puno više podataka kao bi raspetljali ovu povezanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak ova otkrića sugeriraju da bi protuupalni lijekovi mogli biti korisni za ublažavanje moždane magle kod pacijenata i mogli bi ukazati na nove načine u postavljanju dijagnoze. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo