ipak je bio predaleko / Ovaj put smo se izvukli: Astronom amater otkrio asteroid koji nas je prije nekoliko dana mogao uništiti

Image
Foto: Shutterstock

Asteroid 2020 QU6 prvi je uočio Leonardo Amaral u opservatoriju Campo dos Amarais u Brazilu i to pred kraj kolovoza

19.9.2020.
8:00
Shutterstock
VOYO logo

Astronom amater uočio je potencijalno opasni asteroid koji je se kretao prema Zemlji i to samo dan prije nego što je projurio pored nas, prenosi The Independent.

Približio nam se 10. rujna

Da se asteroid zabio u Zemlju, prouzročio bi uništavanje na globalnoj razini. Na svu sreću, bio je na sigurnoj udaljenosti od oko 40 milijuna kilometara, što je 100 puta veća udaljenost od one između Zemlje i Mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, stručnjaci su napomenuli da bi ovo trebao biti podsjetnik da se relativno veliki objekti mogu približiti Zemlji bez da budu zapaženi. To je ujedno i upozorenje da bez kontinuiranog praćenja širokih razmjera, stavljamo naš planet u opasnost od neočekivanih udara. 

Image
'KRSTIT' ĆE GA /

Tinejdžerice otkrile asteroid koji se kreće prema Zemlji: Predstavlja potencijalnu opasnost za naš planet

Image
'KRSTIT' ĆE GA /

Tinejdžerice otkrile asteroid koji se kreće prema Zemlji: Predstavlja potencijalnu opasnost za naš planet

Asteroid 2020 QU6 prvi je uočio Leonardo Amaral u opservatoriju Campo dos Amarais u Brazilu i to pred kraj kolovoza. Asteroid se najviše približio Zemlji 10. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mnogobrojni sustavi nadzora koji su namijenjeni da uoče takve objekte i prije nego se približe Zemlji, ali stručnjaci napominju se ne možemo u potpunosti pouzdati na te sustave i da postoji mogućnost da se oko nas nalaze drugi zanimljivi i potencijalno opasni objekti koji još uvijek nisu otkriveni. 

"Ovo otkriće nas podsjeća da, iako smo uočili većinu velikih objekata u blizini Zemlje, nismo pronašli sve", kazao je Casey Dreier, glavni zagovornik i viši savjetnik za svemirsku politiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da bi trebali nastaviti s potporama za astronome na Zemlji, ali i investirati u kapacitete u svemiru, poput NEOSM-a (Misija za nadziranje objekata u blizini Zemlje) s ciljem da zaštitimo Zemlju, kako sada, tako i u budućnosti.

Postajemo sve bolji u otkrivanju

Američki Kongres naložio je NASA-i da utvrdi poziciju za više od 90 posto objekata koji se nalaze u Zemljinoj blizini, a koji su veći od 140 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usred smanjivanja financiranja, NASA je uspjela locirati tek 40 posto tih predmeta, a predviđa se da narednih 30 godina neće postići cilj koji je zadao Kongres.

Neprofitna organizacija The Planetary Society ističe da je većina projekata koji se bave lovom na asteroide smještena na sjevernoj hemisferi, stoga smo u većoj opasnosti od toga da nas pogodi asteroid koji se približava južno od ekvatora. Projekti poput onog gospodina Amarala iz Brazila stoga dobivaju na posebnoj važnosti jer bi u protivnom veliki asteroidi mogli ostati nezapaženi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji asteroid koji je proletio pored Zemlje relativno je kasno uočen. Takvo otkriće izaziva zabrinutost jer bi to značilo da bi opasni asteroidi mogli stići bez da ih se otkrije. Ipak, jedan stručnjak je naglasio da je otkriće novog asteroida budi više razloga za nadu nego za zabrinutost. 

"Sve češće u vijestima slušamo o otkrićima asteroida, a to ne znači da odjednom u svemiru imamo više asteroida, već mi postajemo bolji u njihovom lociranju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo