Kralj hladnih voda / Ovo je čovjek koji je prvi uspješno preplivao Sredozemno more

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Thinkstock

Četverostruki je prvak svijeta i višestruki svjetski rekorder

22.7.2018.
15:00
Ivo Cagalj/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Bilo je to prije deset godina na današnji dan. Po prvi put u povijesti preplivano je Sredozemno more, a preplivao ga je nitko drugi doli Hrvat Veljko Rogošić i to u 67. godini života i tako ispunio svoj životni san.

Krenuo je plivati sa Sicilije u nedjelju u 16 sati prema afričkom rtu Bon i tamo stigao za 50 sati i 25 minuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj hrvatski plivač višestruki je državni rekorder na 200 m delfin, 400 i 1500 m slobodno. Dva put je sudjelovao na Olimpijskim igrama - u Rimu 1960. godine i u Tokiju 1964. godine. Četverostruki je prvak svijeta i višestruki svjetski rekorder. Za najboljeg maratonca svijeta proglašen je čak sedam puta te je  dobitnik svjetske titule “Kralja hladnih voda”.

Da je prava sportska legenda govori i činjenica da njegovo ime uklesano 1992. godine među ostale vrhunske sportaše u Hali sportskih velikana na Floridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je prvi koji je otplivao Jadran od najsjevernije do najjužnije točke, ali i prvi Hrvat i ujedno najstarija osoba koja je preplivala je kanal La Manche. Taj podvig je napravio u 63. godini, a trebalo mu je samo 11 sati i 27 minuta dok ga je cijelim putem do cilja pratila kiša nošena jakim vjetrom. Postavio je i Guinnessov rekord za najdulje oceansko plivanje, 2006. godine.

Športaš koji je obilježio hrvatsko i svjetsko daljinsko plivanje preminuo je 2012. godine nakon duge i teške bolesti, a da je živ, jučer bi proslavio 77. rođendan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo