Henneguya salminicola / Ovo mijenja sve: Otkrivena prva životinja kojoj ne treba kisik za preživljavanje!

Image
Foto: Screenshot

Riječ je o parazitu nazvanom Henneguya salminicola i živi u tkivu lososa

27.2.2020.
14:00
Screenshot
VOYO logo

Američki znanstvenici otkrili su prvo višestanično živo biće koje ne udiše kisik i uopće nema genom zamitohondrije, dio stanica koji služe kao izvor energije i pretvara hranu u energiju.

Riječ je o parazitu nazvanom Henneguya salminicola i živi u tkivu lososa te u njegovim mišićima stvara male bijele ciste, ali zasad nije potvrđeno da su štetne ili da mogu prijeći na ljude. Vjeruje se da upravo iz tog tkiva u kojem živi izvlačipotrebnu energiju za život, odnosno, apsorbira molekule koje su već proizvele energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci na Sveučilištu Oregon ipak su više znatiželjni zbog činjenice da parazit ne treba kisik kako bi preživio i pokušavaju dokučiti to glavno pitanje. Jer, ovime se potpuno mijenja razumijevanje biološkog života na Zemlji, što ističe i voditelj istraživanja, mikrobiolog Stephen Atkinson.

Inače, Henneguya salminicola u rodu je s meduzama i koraljima, što znači da je se bez zadrške može nazvati životinjom, a samim time, bez zadrške se može reći da je otkrivena prva životinja koja ne treba kisik za preživljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo