ždrijebe Arija / Ovo ždrijebe kraj Čazme ima novu mamu. Odnosno mame. Koze

U obitelji Rovišćanec konji su se uzgajali unazad nekoliko generacija, no ovo je prvi put da ždrijebe hrane kozjim mlijekom

19.5.2021.
11:20
VOYO logo

Znate ono kad netko objavi fotografiju psa koji othranjuje mačiće ili koke koje čuva pse ili janje koje sisa kravu ili bilokoju takvu međuživotinjsku kombinaciju, pa se svi raspamete.

RTL Direkt upravo ima jednu takvu priču. Jedno malo ždrijebe u blizini Čazme ostalo je bez mame. Vlasnik je nije uspio nahraniti, sve dok mu veterinari nisu dali ideju, koja je uspjela. Ždrijebe ima novu mamu, odnosno mame. Koze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Upozorenje Trumpu /

'Duhovno nestabilan': Pjongjang traži od Trumpa da se suzdrži od neodgovornih primjedbi

Image
Upozorenje Trumpu /

'Duhovno nestabilan': Pjongjang traži od Trumpa da se suzdrži od neodgovornih primjedbi

Bez kozjeg mlijeka ždrijebe ne bi preživjelo 

Arija, ždrijebe staro jedva dva mjeseca, ostalo je bez majke, no novu obitelj pronašlo je među ovcama i kozama s kojima provodi većinu vremena.

I ne radi se tu samo o zajedničkom provođenju vremena, da nema koza, ovo mladunče danas možda ne bi bilo živo. Naime, one joj daju da siše njihovo mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Arija viša od koza njihov je vlasnik mora smisliti kako ce im uskladiti visinu, a rješenje je zapravo bilo jednostavno. Uzeo je balu sijena i na nju postavio drveni okvir ili postolje. Čim je koza prvi put stala na njega, Arija je znala što joj je činiti.

"Zapravo ideju sam dobio od prijatelja, preko Youtubea smo vidjeli da su u Americi napravili istu stvar jer je zapravo kozje mlijeko najsličnije ženinom i kobiljem mlijeku. Eto, probali smo hraniti na dudu. Nije išlo i onda smo je stavili na vime, pronašla ga je i krenula je sisati", obajsnio je vlasnik farme Josip Rovišćanec.

Susjedi se čude ždrijebetu 

U obitelji Rovišćanec konji su se uzgajali unazad nekoliko generacija, no ovo je prvi put da ždrijebe hrane kozjim mlijekom, odnosno, da to rade same koze. I sami ne mogu vjerovati da je to moguće, pa možda ni ne čudi nevjerica susjeda.

Branka Rovišćanec kaže kako ju je susjed upiatala: "pa susjeda, šta se radi? Ja mu kažem, pa baš sam hranila ždrijebe sa kozom. Čovjek se stvarno začudio, skoro se srušio. Nikad u životu nije čuo da se tak nešto može dogoditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za eksperiment s kozama nije se krenulo samo tako. Njihov vlasnik Josip za savijet se javio čak i Veterinarskom fakultetu. Stručnjaci su mu rekli da pronađe zamjensku hranu za ždrijebad.

Međutim, kako to obično biva, baš ono što čovjeku najviše treba, ne može se naći. Kad već nije bilo zamjenske hrane ili neke druge kobile koja bi mogla dati mlijeko, može proći i opcija s kozama, ali samo kao privremeno rješenje, ističu veterinari.

Konačno rješenje bi ipak bilo da se Arija što prije prebaci na čvršću hranu. Ždrijebe na dan popije od 15 do 40 litara, a toliko će teško dobiti od 4 koze na kojima se ovo ždrijebe othranjuje. Zasad srećom Arija izgleda kao da joj ništa nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo