tradicija, kultura i povijest / Pag nije samo za partijanje: otkrivamo sve tajne 'Mjesečevog otoka'

Iako se najviše spominje kao oaza lude zabave, otok Pag puno je više od toga. Otok sira, janjetine, čipke, ali ni to nije sve

9.8.2016.
18:25
VOYO logo

Možda zvuči nevjerojatno, ali Pag u srednjem vijeku nije bio žarište razuzdanih zabava. Štoviše, prije otprilike pet stoljeća na ovom kršnom otoku nije se živjelo od veselih turista već od bijelog zlata, odnosno soli.

"Pag je zbilja bio bogat grad koji je imao svoju kulturu i tradiciju, ali i povijest, a ovaj lokalitet je itekako poseban jer se 1443. planski izgradio novi grad gdje su se onda Pažani preselili", objasnila je Dijana Vuleta iz Centra za kulturu Pag. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Pažani su čini se itekako voljeli seliti. Krenuli su iz Caske pa preko starog grada Paga došli su do onoga u kojem i dan danas obitavaju. Svo slobodno vrijeme kratili su gađanjem anela, ali i alkom. 

"Paška i sinjska alka su dosta slične jer u to vrijeme mnogi dalmatinski gradovi su imali neki oblik alke. Sinjani su je uspjeli zadržati, a mi se nadamo da ćemo je ponovno imati", rekla je Ivana Portada iz udruge Paška alka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jednoj stvari srećom ostali su vjerni. Paška čipka, jedinstven rad vrijednih i vještih ruku žena iz grada Paga, proputovala je cijeli svijet. I naravno, svojom ljepotom i savršentvom mnoge je ostavila bez teksta. 

"Mi šijemo iglom i koncem i imamo shemu i nacrt pa badamo. Sve je ostalo isto od srednjeg vijeka", kaže Lucija Pacig

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dalekoj prošlosti, Pag je imao i svoju vojsku jer tako lijep otok trebalo je znati i obraniti. Sve to pod budnim okom paškog kneza. "Paški knez nikad nije bio Pažanin, uvijek je bio Zadranin ili Mlečanin i svakih se šest mjeseci mjenjao", objasnio je Mario Fabijanić

Svojedobno grad se branio mačem, ali i srcem. "Srce je najvažnije jer tada nema zida koji ne može pasti ni utvrde koja se ne može obraniti", rekao je Vlado Grgić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otoku janjetine i sira dobro su jeli i pučani i plemići. 

Htjeli vi to priznati ili ne, ovaj "Mjesečev otok" smješten podno Velebita te okupan najsnažnijom burom ne svodi se samo na jednu plažu. Na vama je da ga čim prije otkrijete!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo