Za njih korona nije bila kriza / Pandemija napravila razliku između 'dobrih' i 'loših' milijardera: Bezos oborio vlastiti rekord

Image
Foto: AP images

Jeff Bezos oborio je svoj vlastiti rekord

26.8.2020.
12:50
AP images
VOYO logo

Pandemija koronavirusa osiromašila je one siromašne i one "srednjeg sloja", ali je zato obogatila one najbogatije. Koronakrizu nije samo obilježila karantena, već i zatvaranje većine gospodarstava u zemljama diljem svijeta. Uslijedili su brojni otkazi i smanjenja plaća.

Da su od karantene milijunaši i milijarderi profitirali, dokazuje činjenica da je Jeffu Bezosu, vlasniku Amazona, bogatstvo upravo poraslo na skoro 200 milijarde dolara, točnije, 199,7 milijarde dolara što ga i dalje čini najbogatijim čovjekom na svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su akcije Amazona skočile za 1,2%, što je uvećalo njegovo bogatstvo za oko 2,1 milijarde dolara. Budući da ima toliko veliki udio u kompaniji za e-trgovinu, i najmanji pomak nabolje, vezan za rast Amazona, automatski se odražava na Bezosovo stanje na računu.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

(AP Images) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi najbogatiji je, očekivano, Bill Gates koji "teži" 115, 5 milijardi dolara. Treći je Bernard Arnault, francuski kolekcionar čija se vrijednost procjenjuje na 110,4 milijarde dolara.

(AP Images) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/40ec736486ed4f25970f0563c57885bb/800.jpeg
https://i.insider.com/5d30c63e91098c08da32366b?width=1100&format=jpeg&auto=webp

Po Forbesovoj listi staroj tri mjeseca, četvrto mjesto drži osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji vrijedi preko 86,5 milijarde dolara. Peto mjesto zauzima američki investitor Warren Edward Buffett koji posjeduje "svega" 79 milijarde dolara. Slijedi, iza Buffetta, Larry Ellison koji teži 74,4 milijarde dolara.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

(AP Images)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/media:27eac7eaade54baa9ebdb7a90a3c875f/800.jpeg
Image
Foto: Screenshot: YouTube/Oracle
Image
Foto: Screenshot: YouTube/Oracle

(Screenshot/YouTube) 

Dobri i loši bogataši

Upravo su se za vrijeme pandemije u centru pažnje našli bogataši koji su postali još bogatiji. Znanstvenici diljem svijeta razliku dobre od onih loših bogataša, odnosno, razlikuju one koji su napravili nešto dobro za društvo za vrijeme pandemije i one koji su u koronakrizi vidjeli pune džepove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bori se za život /

Prosvjedi u Wisconsinu se ne smiruju, Blake ostao paraliziran! 'Bit će pravo čudo bude li ponovno hodao!'

Nedavno je Institut za političke znanosti u Washingtonu objavio studiju u kojima pokazuju, na primjerima, koji su dobri, a koji loši bogataši. Primjer "dobrog" bogataša je najbogatiji čovjek Singapura - Li Xiting čija kompanija proizvodi respiratore. S razlogom je njegova tvrtka od početka godine zaradila preko milijardu dolara, a narudžbe mu stižu iz cijelog svijeta. Navodno respiratore prodaje po nižoj cijeni.

Primjer lošeg bogataša je, spomenuti, Bezos koji nije, kako stoji u studiji, napravio ništa dobro za društvo za vrijeme koronakrize - osim što se nastavio bogatiti. Nije jedini; mnogi osuđuju i osnivača aplikacije Zoom bez koje pola svijeta ne bi funkcioniralo za vrijeme najveće karantene. Eric Yuan obogatio se na svojoj aplikaciji koja je (samo) olakšala brojne sastanke i videopozive u svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i oni milijarderi koji su se uključili u pronalaženje cjepiva za koronavirus - suosnivač Microsofta Bill Gates, koji se povukao iz biznisa i postao filantrop, uložio je svoje milijune u pronalazak cjepiva.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo