VELIMIR VRZIĆ / Podvodni istraživač za Direkt objašnjava zašto su hobotnice inteligentna i solidarna bića

Stotina tisuća mini beba hobotnica puštene su u more, a sve je organizirao splitski institut za oceanografiju i ribarstvo koji će godinu dana promatrati što će se s njim događati

18.7.2022.
23:06
VOYO logo

Snimku nam je ustupio portal morski.hr, a ono što na snimci vidite su zapravo paraličinke hobotnica, stotine tisuća beba veličine 3 milimetra puštene su u more. Znanstvenici kažu da u prirodi samo 1% ličinki preživi, ali nadaju se da će u ovom eksperimentu taj postotak biti veći. Očekuju da će se nastaniti na području šire okolice Splita, a kroz godinu dana vidjet će se je li njihov projekt repopulacije uspio. Kako su hobotnice popularna hrana - izlovljava ih tko god stigne - što je dovelo i do njihovog manje broja, ali i do narušenog eko sustava.

Makar, svatko tko je gledao dokumentarac My Octopuss Teacher - barem se nakratko zapitao treba li uopće jesti hobotnice - jer, u nevjerojatnom filmu autor jasno pokazuje da su to bića koja pamte, imaju osjećaje, mogu razviti prijateljski odnos s čovjekom. A da su nevjerojatno inteligentne - to se ovih dana uvjerio i podvodni istraživač Velimir Vrzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražeći stari ribolovni alat, ugledao je konop koji je povezivao čak 40 ilegalnih vrša te odmah shvatio da se radi o krivolovu. Čak 5 hobotnica stajalo je zarobljeno u jednoj od vrša, dok ih nije oslobodio. Ono što je u cijeloj priči fascinantno je to da su se hobotnice doslovno držale za ruke, odnosno krakove. Jedna od hobotnica koja nije upala u zamku, stajala je pored vrše i krakovima držala krakove druge hobotnice. Ovaj podvodni istraživač kaže da to nije ništa drugo osim inteligencije i solidarnosti s patnjom pripadnika svoje vrste. Za Direkt je opisao svoje iskustvo, te rekao da bi bez ikakvog razmišljanja ponovno napravio isto jer je hobotnicama mjesto isključivo u moru.

Image
repopulacija /

VIDEO Stotine tisuća hobotnica pušteno u more kod Splita

Image
repopulacija /

VIDEO Stotine tisuća hobotnica pušteno u more kod Splita

"Kad sam se približio vrši, vidio sam da se van vrše nalazi jedna hobotnica koja je ostala praviti društvo ovoj drugoj koja je unutra. Ne samo da je pravila društvo nego je bila spojena krakovima. Moram priznat da sam bio vrlo iznenađen jer je to čisti dokaz inteligencije odnosno solidariziranje s patnjom pripadnika svoje vrste koji se nalazi unutar vrše. Nisam ni jednog trenutka dvojio, približio sam se, otvorio poklopac i jednostavno pustio da se hobotnice vrate tamo gdje pripadaju. Hobotnica je stvarno mogla otići, ova koja je bila na slobodi, međutim ona je ostala, ostala je i sa svojih 2 ili 3 kraka bila je spojena s drugom koja je bila zarobljena u vrši", objasnio je podvodni istraživač i ekolog, Velimir Vrzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo