Svi za plavo-žute! / Polaznici nogometne akademije ukrajinskog Šahtara 12 dana bili pod bombama. Sad su u Maksimiru, a onda uskače i Hajduk

Prvo su zamolili za pomoć Srna i Zahora. Rekordno brzo odazvala su se najveća dva nogometna kluba u Hrvatskoj i dovela 27 djevojčica i dječaka

8.3.2022.
22:48
VOYO logo

Mirnu noć za razliku od prethodnih u Zagrebu dočekuju izbjegli mladi nogometaši ukrajinskog Šahtara. 

Na poziv i molbu bivših nogometaša, dvojice Darija, Srne i Zahore, Dinamo se odmah uključio u akciju pomoći, a uskoro će i Hajduk. Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmijesi na licima i nogometna lopta. Ono što im je dobro poznato, ali na maksimirskom stadionu. Iz Šahtara je stiglo 27 dječaka i djevojčica u pratnji četvero odraslih.  

"Treniram u nogometnom klubu Šahtar u ženskom timu. Kad je počeo rat, ostali smo u kampu Akademije. Dvanaest dana smo spavali u podrumu zbog noćnog bombardiranja, čuli smo eksplozije", kazala je Oleksandra Krevska, polaznica Nogometne akademije Šahtar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mađarsko-ukrajinskoj granici sjeli su u dva autobusa i sinoć kasno stigli u Zagreb.

"Imam 17 godina, zovem se Kirlo Sihejev. Treniram u Akademiji Šahtar. Putovali smo dva dana. Put je bio težak, ali puno je bolje nego biti u skloništu u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako umorni od puta i skrivanja po podrumima i skloništima, jedva su dočekali trening na sigurnom. 

Valerij Rudakov, trener Nogometne akademije Šahtar: "Nevjerojatno srdačan doček. Vidi se da smo primljeni s ljubavlju. Bilo koje pitanje koje bismo postavili, bilo koji problem koji se pojavio, bio bi odmah riješen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je njihov privremeni dom, ali nikad se zna. Možda netko od mladih nogometaša ovdje i ostane. 

"Nogomet je jezik koji svi razumiju. Pokušavamo raditi maksimum da im što više ublažimo taj traumatični odlazak iz Ukrajine. Danas će djeca posjetiti zoološki vrt, a sutra nakon doručka idu u dječji dom Maestral Kaštel Lukšić, gdje će biti smješteni do daljnjega", kazala je za RTL Vlatka Peras, predsjednica uprave Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zamolbu bivšeg kapetana Vatrenih Darija Srne i bivšeg igrača Dinama Darija Zahore mladi Ukrajinci stigli su u Hrvatsku.

"Svi znamo u kakvoj se situaciji nalazi Ukrajina i ukrajinski narod i svaka vrsta pomoći dobro će im doći i vjerujte mi puno im značiti. Velika hvala i nikad vam ovo nećemo zaboraviti", poručio je Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć mladim nogometašima ne stiže samo iz Dinama, pomoći želi i Hajduk. U ovoj priči nije bitna boja dresa, jer sada svi igraju za plavu i žutu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo