ANATOMIJA CRVENOG PLANETA / Pomoću 'marsotresa' odgonetnuli su od čega se sastoji Mars i kakva mu je građa, ovako stoje stvari s njime

Image
Foto: Shutterstock

Ovotjedna otkrića dovela su do boljeg razumijevanja unutarnje strukture Marsa te do nekoliko iznenađujućih saznanja

23.7.2021.
13:45
Shutterstock
VOYO logo

Marsotresi koje je zabilježila NASA-ina robotska sonda InSight pomogli su znanstvenicima u otkrivanju anatomije Marsa te sada imaju saznanja o veličini jezgre s tekućim metalom, debljini kore i plaštu Crvenog planeta.

Ovotjedna otkrića dovela su do boljeg razumijevanja unutarnje strukture Marsa te do nekoliko iznenađujućih saznanja. Među ostalim, potvrđeno je da je središte tog planeta rastaljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA-ina sonda InSight, koja se spustila na površinu Marsa 2018. godine, zabilježila je više od 700 marsotresa umjerene snage.

Seizmički valovi razlikuju se po brzini i obliku dok prolaze kroz različite materijale unutar planeta, te su InSightovi instrumenti mogli snimiti obrise unutrašnjosti Marsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prvi put imamo saznanja o veličinama temeljnih strukturnih elemenata Marsa'', kazao je Bruce Banerdt, NASA-in geofizičar i voditelj misije InSight.

Otkriveno je da je promjer jezgre Marsa oko 3.660 km, što znači da je veći i ima manju gustoću nego što se ranije smatralo. Sastoji se uglavnom od željeza i nikla, a lakši elementi poput sumpora, kisika, ugljika i vodika zauzimaju neočekivano veliki udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora Marsa je dosta različita od Zemljine. Kora našeg planeta je podijeljena na ploče koje se mogu kretati preko unutarnjeg sloja (plašta). Na nekim mjestima ispod oceana, kora se neprestano obnavlja. 

''Na Marsu ne postoji aktivna tektonika ploča te se tamo ništa slično ne događa. To znači da je kora Marsa vrlo stara'', izjavila je seizmologinja Brigitte Knapmeyer-Endrun s njemačkog Sveučilišta u Kölnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je da je prosječna globalna debljina kore između 24 i 72 kilometara.

Plašt Marsa, smješten između kore i jezgre, proteže se otprilike 1.560 kilometara ispod površine. Njegov je sastav drugačiji od Zemljinog te su ta dva planeta prije više od 4,5 milijardi godina nastala od različitog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjer Marsa je oko 6.791 kilometara, a Zemljin iznosi oko 12.755 kilometara. 

Nova otkrića omogućit će testiranje teorija o formiranju planeta, zaključio je Banerdt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Saznanja ćemo primijeniti ne samo na istraživanje Marsa, (...) već i svih ostalih planeta u našem Sunčevom sustavu i šire'', rekao je znanstvenik.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo