britanski raj za kobasice i čvarke / Posjetili smo trgovinu Magaza, pravo carstvo Balkana u srcu Ujedinjenog Kraljevstva

Ako vas put ikada nanese u londonski Acton, nemojte propustiti zaviriti u trgovinu Magaza, pravo carstvo Balkana u srcu Ujedinjenog Kraljevstva. Ondje će vas dočekati nasmijani Amir i ponuditi vam sve najbolje s prostora bivše Jugoslavije

5.7.2016.
18:13
VOYO logo

Prijestolnica Ujedinjenog Kraljevstva u jeku je oplakivanja Brexita. Nostalgija za europskim duhom ovih dana otapa hladna britanska srca rapidnom brzinom. No, poznato londonsko naselje Acton kao da živi u svom svijetu i za Brexit ne mari previše.

Za taj zapadni dio Londona mnogi će zapravo reći da je Jugoslavija u malom pa tako ukoliko poželite burek ili pitu, budite sigurni da ćete ih ovdje i pronaći. Dobro došli u Magazu - jedino mjesto u Velikoj Britaniji u kojem Makedonac jede hrvatske čvarke, Hrvat srpski kajmak, a Bošnjak slovensku pitu. Sve to bez putovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to i inače biva kad su balkanska posla u pitanju, za sve je kriv rat. Davnih devedesetih Amir Salkić spakirao je kofere i krenuo trbuhom za kruhom u bijeli svijet, ni ne sluteći da će jednoga dana baš njegova trgovina postati britanski raj za kobasice i čvarke. 

"Nije bilo lako, nisam pričao engleski, borili smo se i radili", ispričao je Amir, vlasnik Magaze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je ova trgovina zapravo prava suvenirnica. Posjećuju je i stari i mladi, i poznati i nepoznati. Uz ostale i Osječanin Siniša koji u Londonu živi već 16 godina.

"Ma malo neka nostalgija, nema do domaće kobasice", rekao nam je Siniša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da, čak i oni koji igraju u Chelseaju i zarađuju više od 125 tisuća eura na tjedan, poput srpskog nogometaša Branislava Ivanovića, ne mogu zamisliti život bez kajmaka.

"Ako je kršenje, Bajram, Božić... nema slave nikakve kod bilo kojeg naroda da nema hrane", kaže Amir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer tamo negdje u tuđini granice i antagonizmi ne postoje. Postoje samo sudbine. S nostalgijom u srcu iseljenici s ovih prostora itekako su svjesni da će ih, ako ništa drugo, ova hrana uvijek povezivati. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo