zadnji pogled sa sv. duje / Posljednji put smo bacili najljepši pogled na Split i provjerili kada će to opet moći posjetitelji

Zvonik sv. Duje okružile su skele, a u njegovu unutrašnjost moći će samo radnici I restauratori

2.2.2019.
16:27
VOYO logo

Prošlo je više od stotinu godina otkad je restauriran simbol Splita - zvonik Svetog Dujma. Ovih dana vrata koja vode na njegov vrh zatvorena su - kreće se u obnovu dotrajalih metalnih konstrukacija, čišćenje kamena, a plan je vratiti i stara zvona. 

Cijela rekonstrukcija potrajat će oko tri godine. Za posjetitelje najpopularniji spomenik u Splitu zbog obnove do daljnjega je zatvorio vrata. Samo rijetki imaju priliku popeti se zastrašujućim stubištem do samoga vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

110 godina staro stepenište bit će konačno zamijenjeno zbog sigurnosti posjetitelja. Izlazak na najvišu platformu bit će jednostavniji nego sad, a pogled ostaje jednako nezamjenjiv.

Zvonik sv. Duje okružile su skele, a u njegovu unutrašnjost moći će samo radnici I restauratori. A novca će trebati dosta, za sada obnovu financira Splitsko-makarska nadbiskupija, ostatak će se tražiti od fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj lavovski dio koji je dosad investiran je negdje oko milijun i pol kuna, a računamo da bi do kraja još trebalo toliko", kazao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Zvonik će poprimiti novo ruho tek za tri godine. Sanirat će se se kamen što ga je nagrizlo vrijeme, planiraju se vratiti stara zvona. A zbog opasnosti za posjetitelje promijenit će se i stubište. Samo u razdoblju dok radovi budu dopuštali, ipak će otvoriti svoja vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako smo postavili sklele da postoji središnji stup kojim je potpuno sigurno središnjim stubištem, on će u svim trenucima ljetnih sezona i vremenu kada se ne bude radilo biti otvoren", potvrdio je Bužačić.

Najposjećenijoj gradskoj atrakciji turisti će se uglavnom diviti izvana, a u pogledu će uživati samo radnici koji sudjeluju u njegovoj obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo