RTL NA TRENINZIMA / Potražni psi u akciji! Pogledajte što sve mogu ova divna stvorenja: 'Treniramo dvaput tjedno'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Ljudi vozački ispit polažu jednom u životu, a spremnost ovih pasa provjerava se svake godine

25.10.2019.
16:15
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Potražni pas u katastrofama zamjenjuje čak 25 spasitelja. Jedan dio onoga što mogu ovi vrhunski obučeni pomagači, prikazali su na pokaznoj vježbi u Karlovcu. Okupili su se članovi K9 tima iz devet županija.

Naša reporterka Ružica Đukić donosi što znaju hrvatski četveronožni spasitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se konačno nestrpljive pseće šapice odvoje od zemlje najsigurnije ih je položiti na vlasnikove čizme", kazala je.

"Ne možete odmah krenuti s psom na te velike visine, nego je potreban postepeni rad, postepeno odmicanje od tla, hranjenje, nagrada... Da se pas osjeća u toj situaciji ugodno", naglašava Zoran Ravnić, vatrogasac DVD Opatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ita već šest godina ima licencu za potražnog psa, a za nagradu što je i danas uspješno položilazadatak dobit će igračku koja joj je, nakon njena vlasnika, sve na svijetu.

"Ja sam prezadovoljan i presretan što imam takvog psa koji je sa mnom od 0 do 24 i mi dijelimo sve, dobro i zlo", govori Ravnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prije u DVD-u Karlovac psi su polagali ispite za godišnju licencu. Ljudi, primjerice, vozački ispit polažu jednom u životu, a spremnost ovih pasa provjerava se svake godine.

"Obuka ovakvih pasa nije par mjeseci. Do prve licence treba minimalno 18 mjeseci. Znači to je uporan rad, uporni treninzi, mi treniramo dva puta tjedno tako da u svim vremenskim uvjetima i pod kišom, snijegom, vjetrom", objasnio je Nikola Bakal, trener potražnih pasa DVD Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ispit je trebao i Rex, neprežaljeni njemački ovčar DVD-a Karlovac koji je život izgubio kada su u dvorište njegova vlasnika upali provalnici. Zato je danas umjesto njega tu Foxy.

"Vidite i sami, s njom nikad nije dosadno. Dakle, ona nikad ne spava, nikad nije umorna, uvijek je spremna na gibanje i na nekakve smicalice. Jutros nam je pojela crijevo za vodu", uz smijeh prepričava trener Dejan Ratinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne dvoji da će Foxy kad dođe njeno vrijeme bez problema položiti licencu za potražnog psa i tako pomagati ljudima.

"Da se dogode potresi, ruševine, eksplozije, potrage u šumi. Imamo čak i za lavine, našeg Dregona", ponosno pokazuje psa Dražen Petrić, zapovjednik DVD Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski vatrogasci u idućoj će godini imati 17 timova s potražnim psima. Točnije, 17 heroja koji su za dobro čovjeka, sreću vlasnika, poslasticu ili samo krpnenu igračku spremni riskirati - život.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo