Prošlo je 38. godina / Povodom godišnjice smrti iskopali smo 5 anegdota iz života druga Tita: koristio je lažnu putovnicu, beba mu se popišala u krilo...

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Na današnji dan, prije točno 38 godina, umro je Josip Broz Tito, a četiri dana poslije pokopan je u Kući cvijeća

4.5.2018.
11:37
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Mnogi i dalje pamte 4. svibnja 1980. godine, dan kada je umro Josip Broz Tito. Od njegove smrti prošlo je gotovo četiri desetljeća, ali on i dalje izaziva kontroverze i podjele svojim likom i djelom.

Josip Broz Tito rođen je u Hrvatskom Zagorju, u Kumrovcu 7. svibnja 1892. godine. Njegov rođendan, poznat kao i Dan mladosti, službeno se slavio 25. svibnja. Preminuo je u bolnici u Ljubljani, a četiri dana nakon pokopan je u beogradskoj Kući cvijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom obljetnice njegove smrti, donosimo vam pet anegdota iz njegovog života.

Spasila ga beba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve većeg progona komunista 1934. godine, Josip Broz krenuo je preko Beča u Sovjetski Savez. Putovao s falsificiranom putovnicom loše kvalitete pod lažnim imenom češkog inženjera Tomaneka.

Navodno je u kupeu brzog vlaka s njim bila neka Austrijanka s bebom. Kada su na granici sa Slovenijom u vlak ušli policajci i zatražili putovnice, Austrijanka je zamolila Broza da joj pridrži dijete, što je on i učinio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kada je predao putovnicu policajcu, Tito je osjetio nešto toplo u krilu – beba se popiškila. Ometeni bebom i većom mrljom na njegovim hlačama, policajci su se samo nasmijali i 'nabrzaka' pogledali putovnicu te je Tito bez opasnosti prešao granicu.

Eh, i ti si mi neki vojnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petoj neprijateljskoj ofanzivi Tito je bio ranjen u ruku. S jednom rukom u zavoju i štapom u drugoj ruci, bez strojnice od koje se rijetko rastajao, išao je sa članovima stožera i svojom pratnjom preko planinskog perivoja.

Priča se kako su na uskoj stazi susreli staricu. Šaleći se, Tito joj reče neka se skloni s puta da može proći vojska. Starica ga odmjeri od glave do pete, pa promrmlja: "Eh, i ti si mi neki vojnik, kad ni puške nemaš!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obostrano razumijevanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tito je posjetio Vršac i neka okolna sela 1944. godine. Navodno je pitao stanovnike kako narod živi i kako se slažu sa svojim susjedima.

"Pa, eto, slažemo se… Samo, druže Tito… kradu nam konje!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A što vi na to?"

"Pa i mi njima krademo konje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"E, onda dobro, znači, postoji obostrano razumijevanje“, odgovorio je Tito smješkajući se.

Najbolji potez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tito je 29. listopada 1970. posjetio Washington i pritom odgovorio na neka pitanja američkih novinara. Zahvaljujući Titovoj ležernoj pristupačnosti, ubrzo je uspostavljena ugodna atmosfera. Svojim duhovitim i sadržajnim odgovorima, Tito je impresionirao i najprovokativnije predstavnike "sedme sile".

Jedan od novinara ga je upitao: "Gospodine, predsjedniče, što predstavlja najveći pozitivan rezultat Nixonove posjete Jugoslaviji?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što sam ja danas u Americi“, odgovorio je Tito.

Novinar mu platio ručak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podzemnom prolazu na Terazijama, instaliran je dotad neviđeni aparat za pečenje pilića. Ovaj aparat, 'velik kao kuća', automatski bi radio kad se u njega ubaci dinar.

Organizatori svečanosti poželjeli su da baš Tito proba prvo pečeno pile. No, kad je trebao ubaciti novčić u aparat, Tito je shvatio da nema dinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator je odlučio pitati prisutne novinare može li netko od njih pomoći pri rješavanju neočekivanih teškoća, na što se prvi javio novinar Ljubiša Milanović.

Novinar je najbolje iskoristio ovu nesvakidašnju investiciju napisavši feljton s naslovom "Kako sam Titu platio ručak", zbog čega je napravio kolege ljubomornima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo