Izložba 'arheologija' / Povodom obljetnice oslobođenja Auschwitza prvi put izlažu se predmeti pronađeni još prije 50 godina

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Neki od originalnih osobnih predmeta žrtava koncentracijskog logora Auschwitza prvi put će biti predstavljeni javnosti na izložbama u Auschwitzu i u sjedištu UNESCO-a u Parizu

23.1.2017.
11:01
AP
VOYO logo

Neki od originalnih osobnih predmeta žrtava koncentracijskog logora Auschwitza koji su pronađeni u iskapanjima prije 50 godina prvi put će biti predstavljeni javnosti na izložbama u Auschwitzu i u sjedištu UNESCO-a u Parizu, objavio je muzej u Auschwitzu u ponedjeljak.  

Originalni predmeti pronađeni su tijekom iskapanja 1967. na mjestu plinskih komora i krematorija u Birkenauu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba "Arheologija" pripremljena je za 72. obljetnicu oslobođenja Auschwitza koja se obilježava 27. siječnja.

"Predmeti su iznimni dokumenti iz tog njemačkog nacističkog logora ali iznad svega dirljiva osobna svjedočanstva o žrtvama. U većini slučajeva to su bili zadnji predmeti koje su žrtve imale sa sobom", rekla je kustosica izložbe Alicja Wojcik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmeti koji će biti izloženi uključuju toplomjere, prazne bočice lijekova ili mirisa, dijelove cipela, pribor za jelo, džepne nožiće, satove, četkice za zube, lule, ključeve... Oni su samo dio od ukupno 16 tisuća predmeta pronađenih u iskapanjima 1967.
Iz nepoznatih razloga ti predmeti su pola stoljeća stajali izvan muzeja, a prošle je godine Memorijalni centar dobio neobičnu poruku o njihovom pronalasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo