je li moguće? / Prava istina o Djedu Božićnjaku: znanstvenici bi novim tvrdnjama mogli razočarati ljubitelje najpopularnijeg djedice

Image
Foto: longevity.about.com

U filmovima ili u obliku igračaka, sjeverni jeleni Djeda Mraza uglavnom su prikazani s rogovima. Pogrešno, kaže znanost

18.12.2017.
13:40
longevity.about.com
VOYO logo

Pošto im je na čelu sjeverni jelen nazvan Rudolf, mnogi pretpostavljaju da saonice Djeda Mraza, glavno sredstvo njegove nevjerojatne planetarne distribucije dječjih igračaka, vuku sami mužjaci te životinje. 

Ali u krivu su, kaže zoolog Andrew Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaxu i dokazuje da se radi o ženkama, prenosi kanadska javna mreža CBS. I mužjaci i ženke sjevernog jelena imaju rogove i jedina su vrsta jelena s tom karakteristikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mužjaci se tijekom sezone parenja svojim rogovima tuku za ženke i oni im tijekom jeseni otpadnu. "Ženke, s druge strane, zadržavaju rogove sve do porođaja, što se zbiva negdje na proljeće. Dakle, jedini sjeverni jeleni koji u ovo doba godine imaju rogove su ženke", kaže Hebda.

Na slikama, u filmovima ili u obliku igračaka, sjeverni jeleni Djeda Mraza uglavnom su prikazani s rogovima. Pogrešno, kaže znanost. Iako su donekle rasvijetlili tko vuče Djedove saonice, znanstvenici još nisu dali odgovor na drugo važno pitanje - kako je moguće da sjeverni jeleni lete? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to je neka druga priča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo