požrtvovna afrikanka / Predivna priča: ostavila je troje djece u Nigeriji i u Hrvatsku se došla pobrinuti za njihovu budućnost

Kikelomo Okoli ima 35 godina i stigla je u Zagreb iz Nigerije, trbuhom za kruhom. U Africi je ostavila troje djece i došla ovdje zaraditi novac kako bi im osigurala bolju budućnost

23.9.2016.
18:17
VOYO logo

Sebe naziva Trešnjevčankom iz Nigerije, a u Zagrebu je tri godine. Vesela i nasmijana Kikelomo Okoli Zagreb smatra svojim drugim domom. Nigeriju je napustila kako bi ovdje stvorila novi, bolji život. I za sada joj polazi za rukom. 

"Planirala sam ići u Italiju, ali kad sam došla ovdje i vidjela da je i Hrvatska kršćanska zemlja, ostala sam tu. Otada mi je super", kaže Kikelomo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi Hrvati ne bi se složili s njom, ali ona se ljepotama Hrvatske i prilikama u njoj ne može nadiviti. 

"Svi se žale, ali meni je super! Ovdje ima toliko mogućnosti, ali sve ovisi o tome znaš li ih iskoristiti. Ja sam ponosna jer je Hrvatska moj drugi dom. To je tako dobro i volim Hrvatsku svim svojim srcem", tvrdi simpatična Afrikanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim jesti sarmu i volim more. Kad sam bila u Dubrovniku, bilo mi je predivno. Bila sam uzbuđena kao malo dijete. Volim more i volim ljude. Ljudi su dobri i pomažu mi. Često govorim da ne znam kako bih opstala ovdje bez tuđe pomoći." 

Kikelomo je majka troje djece, no ona su ostala u Lagosu. Još nije vrijeme, kaže, da ih dovede ovamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su tamo u školi, idu u dobru školu. Kad krenu na Fakultet, nadam se da će doći studirati u Europu."

Za to vrijeme njihova će mama u Zagrebu zarađivati novac kao maserka, frizerka i krojačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dizajniram odjeću, radim frizure, pletem pletenice, kuham i izrađujem narukvice", ispričala je.

Ova Afrikanka koja je odrasla u gradu Lagosu zaljubila se u Hrvatsku, a mogla bi i u kojeg Hrvata jer sviđaju joj se i naši muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slatki su. Malo su komplicirani, ali o tome bi se dalo diskutirati. Muškarci u Nigeriji ti samo priđu i kažu 'Bok mala, super izgledaš! Mogu li biti tvoj dečko?' Ovdje su muškarci malo sramežljiviji. Nisam ih imala puno, ali mislim da ću se naviknuti.

Raspoloženje joj naglo poraste i kad vidi snijeg, kojeg je prvi put vidjela kao tridesetogodišnjakinja. Sad ga jednostavno obožava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislila sam da to nikad neću reći, ali da, obožavam snijeg. Kad je prvi put pao snijeg, mislila sam 'o Bože, što je ovo?!' Ali, naviknula sam se. Normalno, nisam se dobro odjenula pa sam se razboljela. Onda sam shvatila da kad snijeg pada, način odijevanja je drukčiji. 

Za razliku od Hrvatske, u Nigeriji postoji oko 250 različitih jezika, a svaki jezik nosi i svoju kulturu, hranu i način odijevanja. Kikelomo ne može u Afriku pa je Afriku donijela u Zagreb. Prvog listopada organizira prvi Afrički festival u Muzeju Mimara, ali i na ulicama Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam obitelj ovdje, samo Boga uz sebe", tvrdi Kikelomo. 

No jedna poslovica kaže: Prijatelji su obitelj koju si sami biramo. Tako da je i Kikelomo sretna žena jer uz sebe ima puno prijatelja... iz cijeloga svijeta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo