Potrošnja energije / Prevara potrošača: kućanski uređaji troše znatno više od deklariranog

Image
Foto: Photos/Ilustracija

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže u zastarjelim metodama testiranja i nerealnim uvjetima potrošnje

22.6.2017.
11:20
Photos/Ilustracija
VOYO logo

BERLIN - Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

"Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač", piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Zašto se kvare naši uređaji nakon isteka jamstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ovo je sramota Hrvatske: dok domaće povrće propada, uvozi se četiri puta skuplje

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja, ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač hladnjaka do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je hladnjak napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tijekom testa što je daleko od realnih uvjeta. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod hladnjaka uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata hladnjaka.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo