konačno / Prijedlog Europske komisije mnogima bi mogao olakšati život, ali jedna kompanija s time će imati dosta problema

Prijedlog je to Europske komisije koji će na raspravu u Europski parlament

24.9.2021.
22:50
VOYO logo

Briga o tome jesmo li ponijeli punjače za različite elektroničke uređaje koje imamo, uskoro bi mogla postati prošlost. Europska komisija predlaže da se za sve male elektroničke uređaje uvede jedan univerzalni tip punjača. Cilj je olakšati život potrošačima, ali prije svega smanjiti količinu elektroničkog otpada.

Vlasnici elektroničkih uređaja - poput mobitela, tableta, e-čitača, igraćih konzola i digitalnih fotoaparata, uskoro bi ih mogli puniti univerzalnim punjačem - s priključkom za USB-C kabel. Prijedlog je to Europske komisije koji će na raspravu u Europski parlament.

"Imam nekoliko mobitela. Međutim, pogledajte ovaj - ima poseban priključak za punjenje kablom tipa USB-C. Uz njega, posjedujem i privatni mobitel i možete vidjeti da je ovdje riječ o drukčijem priključku koji nije kompatibilan s mojim poslovnim mobitelom. Budući da različiti modeli mobitela imaju različite priključke, kad putujem, moram imati dva različita punjača i to je prava noćna mora. Ovo je način na koji pokušavamo riješiti takve probleme", rekao je Thierry Breton,  povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište.

Najviše problema s ovim prijedlogom ima Apple, koji je poznat po vlastitu standardu punjača pa su oštro kritizirali ovakav prijedlog navodeći da bi im se time ograničila sloboda u inovativnosti. Iako su već prije nekoliko godina počeli s uvođenjem USB-C punjača za novije modele tableta i laptopa.

"Apple je poznat po tome da vole standardizirati, odnosno da vole raditi za sebe. Ja vjerujem da bi se moglo dogoditi da oni taj svoj USB-C, ajmo ga tak nazvat na neki način zaštite i opet ćete morati kupovati njihovu opremu", rekao je Ivor Benković, voditelj prodaje u servisu elektroničkih uređaja.

U prijedlogu Komisija traži i zasebnu prodaju elektroničkih uređaja i punjača po nižoj cijeni za potrošače. Neki tvrdoglavo drže cijenu, a kupci - bez obzira na to ostaju odani omiljenim brendovima i koriste stare ili kupuju jeftinije punjače.

"Ovo je zadnji, to jest aktualni primjerak iPhonea. Kutija je puno tanja zato jer ne dolazi sa punjačem. Unutra je samo taj kabel, a cijena je naravno - ista kao i kod prethodnih modela koji su imali znatno veću kutiju zato jer je unutra bio punjač", rekao je Dragan Petrić, stručnjak za nove tehnologije.

I zastupnici u Europskom parlamEntu smatraju da bi univerzalni punjači smanjili količinu elektroničkog otpada.

"Trenutno se na europskom tržištu nalazi oko 500 tisuća različitih proizvoda koje će ova direktiva obuhvatiti i za njih postoji zapravo tridesetak punjača. Ja vjerujem da svi mi imamo te nekakve kutije ili ladice u kojima čuvamo bezbroj tih starih punjača. Dobar dio toga se odlaže u okoliš i smatra se da je to godišnje čak oko 51 tisuća tona", rekla je BIljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Ako Europski parlament odobri ovaj prijedlog - već bi za 3 godine stupio na snagu, a proizvođačima bi ostale 2 godine da se prilagode univerzalnom USB-C punjaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo