Budućnost na FER-u / Projekt vrijedan 2 milijuna kuna: Upoznajte Franku, robota koji vodi brigu o uzgoju biljaka

Provjerili smo kako izgleda spoj poljoprivrede i robotike

4.1.2020.
17:16
VOYO logo

Možete li zamisliti staklenike ili vrtove u kojima brigu o uzgoju voća, povrća i drugih biljaka vode roboti? Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva tim istraživača radi upravo na tome.

Franka je robotska ruka koja ima osjetilo dodira. Na razvoju senzora koji bi trebali oponašati ljudski dodir radi doktorandica Marsela Polić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona bi poput ljudskih prstiju mogla opipavati predmete u ovom slučaju biljke u stakleniku. Mogla bi odrediti neke bolesti ili razinu zrelosti ploda, a jedna od ideja je da uberemo plodove, nekada je potrebno skidati i listove i grančice", pojasnila je doktorandica Polić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Riječ je o projektu vrijednom 2 milijuna kuna na kojem radi tim od 7 istraživača na čelu s Matkom Orsagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačni cilj projekta je imati autonomni staklenik u kojem različite vrste robota, mobilni, letjelice i ovi manipulatori, rade zajedno da bi izvršili zadatak koji im farmer zada. Na primjer, obrada rajčica i oni se dogovaraju tko će prenijeti, tko će istražiti i tko će izvršiti agrotehničke mjere", dodaje Orsag.

Da bi stigli do konačnog cilja, svakodnevno razvijaju algoritme i izvode brojna testiranja. Uz robotsku ruku, i ostali robotski sustavi u njihovu stakleniku iz budućnosti imat će svoju zadaću.

"Bespilotna letjelica na sebi ima kameru i ona leti kroz plastenik i radi inspekciju kultura koje rastu tu. Treća komponenta je mobilni robot koji dolazi pod biljku i nosi je na mjesto do robotske ruke koja radi intervenciju na biljci", kazao je Bruno Marić,doktorand Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi istraživači kažu kako je spoj robotike i poljoprivrede velik izazov, a primjena u praksi je, smatraju, neizbježna.

"Nedostatak radne snage i nedostatak interesa mladih za poljoprivredu gura tehnologiju i to je način da se mladi uključe i da se uspostavi održivi rast gospodarstva", dodaje voditelj projekta Orsag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je tek na početku, a završna faza i gradnja staklenika u kojem su radna snaga robotska ruka, mobilni roboti i dronovi očekuje se 2023. godine. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo