u prosjeku 12,7 milijuna dolara / Prosječne naknade direktorima porasle su u 2020. više nego prethodne godine, unatoč pandemiji i krizi

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Sveukupno, 61 posto izvršnih direktora u ovogodišnjem istraživanju dobilo je veće naknade u 2020. godini

29.5.2021.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Dok je pandemija koronavirusa harala svijetom prošle godine, a svijet tonuo u recesiju, činilo se da će visokim plaćama izvršnih direktora odzvoniti.

Na sreću mnogih izvršnih direktora, međutim, upravni odbori mnogih kompanija na pandemiju su gledali kao na nepredvidljiv događaj izvan njihove kontrole. Barem u SAD-u, kako javlja AP, gdje su upravni odbori izmijenili zamršene načine izračuna naknada izvršnim direktorima kako bi im nadoknadili gubitke koje je stvorila kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rezultat, paketi plaća prošle su godine ponovno porasli za izvršne direktore najvećih tvrtki, iako je pandemija donjela najlošije ekonomsko tromjesečje i smanjila dobit korporacijama širom svijeta.

Image
policija upozorava /

Htio brzu zaradu pa ostao bez ogromne svote: Muškarcu i ženi s Krka online preveranti uzeli više od milijun kuna

Milijuni radnika ostali su bez posla

Prosječni paket plaća za izvršnog direktora tvrtke iz sastava indeksa S&P 500 dosegao je 12,7 milijuna američkih dolara u 2020. godini, prema podacima koje je za Associated Press analizirao Equilar. Analiza je pokazala da je polovica izvršnih direktora u anketi zaradila više od 12,7 milijuna, a polovica manje. To je pet posto više od medijana plaće za tu istu skupinu izvršnih direktora u 2019. godini i ubrzanje povećanja, jer je godinu prije porast iznosio 4,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća izvršnog direktora Advance Auto Partsa Toma Grecoa, primjerice, tijekom 2020. godine bila je na udaru zbog gomile troškova povezanih s pandemijom. Produžene naknade za bolovanje i troškovi sredstava za dezinfekciju ruku te ostale sigurnosne opreme u iznosu od 60 milijuna američkih dolara su bili ključni troškovi za mjerenje i određivanje njegove plaće.

No, budući da je odbor za kompenzaciju smatrao da su ti troškovi neočekivani, isključio ih je iz svojih izračuna. To je pomoglo da se ukupna Grecova naknada prošle godine povećala za 4,7 posto tj. na 8,1 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su i obični radnici povećali primanja, ali ne istom brzinom kao njihovi šefovi, dok su pak milijuni drugih radnika u SAD-u ostali bez posla.

Plaće i naknade svim radnicima porasle su prošle godine za samo 2,6 posto, prema podacima američke vlade koji ne uzima u obzir učinak prebacivanja radnika između različitih industrija. To je važna razlika jer je više ljudi s nižim nadnicama izgubilo posao zbog gašenja gospodarstva od profesionalaca koji su mogli raditi od kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine tvrtke su uspjele dobro poslovati 

Neke su tvrtke uspjele poslovati s višim dobitkom unatoč pandemij. Prodaja je naglo narasla za trgovački lanac Lowe usred velikog broja selidbi u cijelom SAD-u , a plaća izvršnog direktora Marvina Ellisona gotovo se udvostručila nakon što su njegove dionice više nego udvostručile ukupan prinos S&P 500 tijekom fiskalne godine.

U Duke Energyu, odbor je smanjio kratkoročne plaće za izvršnog direktora Lynna Gooda nakon što je zarada tvrtke po dionici premašila početni cilj, dijelom i zato što su industrijski kupci trošili manje energije tijekom pandemije. Goodova je plaća opala za 2,6 posto tj. na 14,3 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno, 61 posto izvršnih direktora u ovogodišnjem istraživanju povećalo kompenzacije u 2020. godini. To je gotovo potpuno isti postotak kao i 62 posto u 2019. godini, kada su gospodarstvo i dobit poduzeća puno značajnije rasli.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo