Svemirska šampionka / Prva Europljanka u svemirskoj šetnji na ISS-u. Sjećate li se da je odatle pozdravila Hrvatsku 2015.?

Image
Foto: ESA

Tom svojom svemirskom misijom, s koje je javno eksplicitno pozdravila našu zemlju iz orbite, postala je rekorderka među kolegicama astronautkinjama

21.7.2022.
22:11
ESA
VOYO logo

Astronautkinja Europske svemirske agencije (ESA) Samantha Cristoforetti postala je danas prva Europljanka u povijesti koja je izašla u svemirsku šetnju. Ona kao inženjerka leta i njen kolega Oleg Artemjev, zapovjednik iz Roscosmosa, izašli su u 16.50 sati iz Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi doradili robotsku ruku izvan stanice.

Vijest je objavila NASA, kako i pristoji, i to iz nekoliko razloga. Riječ je o 45-godišnjoj bivšoj talijanskoj vojnoj pilotkinji koja danas slovi za vrlo iskusnu astronautkinju. Jedan od niza spektakularnih podataka iz njene karijere je i onaj da dandanas drži rekord među astronautima ESA-e u najduljem boravku u svemiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj njen boravak na ISS-u trajao je od 23. studenog 2014. do 11. lipnja 2015., ukupno 199 dana i 16 sati. U tom vremenu dogodio se i onaj trenutak kad je 22. veljače 2015. u 12.36 sati našla nešto vremena za objaviti na Twitteru fotografiju Istre iz Zemljine orbite što ju je snimila nešto ranije, u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je na engleskom jeziku napisala: "Zdravo Hrvatska! Leteći iznad poluotoka Istra prošlog prosinca." To isto napisala je i na talijanskom.

Taj njen tadašnji svemirski let, odnosno boravak na ISS-u, u to je vrijeme predstavljao osmi najdulji svemirski let među svim europskim astronautima. U svemir je, u svakom slučaju, nisu poslali s planom da postavlja takve rekorde, nego zato što je riječ o vrhunskoj stručnjakinji za robotiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ako je riječ o robotskoj ruci koja s ISS-a strši u svemir, koja i sama vrijedno tko zna koliku vreću para, zadatak da oko takvog komada opreme nešto petlja nijedna svemirska agencija neće dati baš bilo kome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samantha Cristoforetti je i inače jedinstvena osoba. Prije nego što je postala prva Talijanka u svemiru, bila je i prva Talijanka s činom poručnika kao pilot u Talijanskim zračnim snagama. Do lipnja 2017. držala je i rekord za najdulji samostalni let u svemiru za jednu ženu. Uopće, NASA nije žalila niti vremena niti prostora za ispisati njen CV na svojim stranicama.

Na sadašnjoj svemirskoj misiji, nazvanoj Minerva, Cristoforetti je još od 27. travnja ove godine i otada cijelo vrijeme ima pune ruke posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo