NASA obećala / Prva žena u svemiru bila je Sally Ride: Tko će biti prva žena na Mjesecu?

Image

Za povratak na Mjesec, o čemu je odluku donio predsjednik Donald Trump, NASA je obećala i jednu astronautkinju

15.6.2019.
17:49
VOYO logo

Od dvanaest NASA-inih astronautkinja vjerojatno će jedna od njih biti prva žena koja će hodati po Mjesecu, i to do 2024. godine. Do tada je SAD najavio da će ljudi ponovno koračati po površini Mjeseca, a NASA da će među njima biti i - jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, raznih su zanimanja, a Američka svemirska agencija izabrala ih je među tisućama prijavljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvidjeti koja će biti izabrana da se Neilu Armstrongu pridruži u povijesnim knjigama nemoguće je, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP kazali su da će se vjerojatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama.

Na samom početku, NASA je regrutirala vojnike, muškarce. Od dvanaest astronauta koji su hodali po Mjesecu između 1969. i 1972., svi su bili muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sally Ride, 1983. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za povratak na Mjesec, čemu je odluku donio predsjednik Donald Trump, NASA je obećala i jednu astronautkinju.

"Ne bih imala ništa protiv početnice, ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letjele, koje znaju kako reagiraju u svemiru", kazala je Eileen Collins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i zapovijedala svemirskim letjelicama 90-ih godina i na prijelazu tisućljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Bilo bi bolje poslati nekoga tko je imao barem jedan let", kazao je i Ken Bowersox, visoki dužnosnik NASA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri žene među njima predstavljale bi najbolju ravnotežnu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci.

U dobi od 40 i 41 godine, to su bivša vojna pilotkinja helikoptera Anne McClain koja do kraja lipnja boravi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), inženjerka Christina Koch, zatim biologinja Jessica Meir i bivša pokusna pilotkinja lovca F/A 18 Nicola Mann koja je sudjelovala u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu svemirskog programa Apollo, na Mjesec je između 1969. i 1972. ukupno poslano šest misija s ljudskom posadom, a Washington je obećao da će SAD biti prva država koja će u 21. stoljeću vratiti ljude na površinu Mjeseca.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo