šetnja skraćena zbog curenja u kacigi / Prvi britanski astronaut u svemirskoj šetnji: ondje namjerava istrčati maraton

Image
Foto: AP Images

Peake je stigao na ISS prošli mjesec s još dvojicom astronauta u ruskoj raketi lansiranoj iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu

15.1.2016.
19:51
AP Images
VOYO logo

Tim Peake je u petak s američkim kolegom Timom Koprom napustio Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i kao prvi britanski astronaut izašao u svemirsku šetnju kako bi izvršio nužne popravke na orbitalnoj stanici.

Europska svemirska agencija (ESA), koja je obučavala Peakea za boravak na ISS-u, priopćila je da će dvojica astronauta tijekom šestosatne operacije popraviti električnu jedinicu, instalirati ventil i prikopčati kablove na svemirsku postaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peake (43) je stigao na ISS prošli mjesec s još dvojicom astronauta u ruskoj raketi lansiranoj iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.

Tijekom šestomjesečnog boravka, bivši probni pilot namjerava istrčati maraton u svemiru koristeći posebno prilagođenu traku za trčanje. Njegova 42.195 kilometara duga trka na ISS-u koincidirat će s poznatim maratonom 14. travnja u Londonu. Kako ne bi "otplutao", Peake će biti osiguran posebnim elastičnim trakama pričvršćenim za njegova ramena. Pravi londonski maraton je jednom istrčao za manje od tri sata i 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šetnja skraćena zbog curenja u kacigi

NASA je u petak prekinula svemirsku šetnju oko međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon što je jedan astronaut prijavio curenje u kacigi, objavila je američka svemirska agencija.

Tim Peake, prvi britanski astronaut koji je ikad izašao u svemirsku šetnju i njegov američki kolega Tim Kopra upravo su završili zadatak zbog kojeg su izašli kada je Kopra javio da su se u kacigi formirali mjehurići vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posada nije u nikakvoj opasnosti", rekao je komentator Rob Navias na NASA-inoj televiziji koja je uživo prenosila svemirsku šetnju.

Prekid šetnje dva sata ranije nego što je planirano izveden je iz opreza, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo