Cinematographe Lumiere / Prvi filmski poster na svijetu na aukciji: jedinstveni pogled na rođenje filma i Pariz u 19. stoljeću

Image
Foto: Henri Brispot / Sotheby's / PA

Procjenjuje se da će se na aukciji prodati za do 60.000 funti

20.8.2018.
8:00
Henri Brispot / Sotheby's / PA
VOYO logo

Plakat koji najavljuje prikazivanje prvog prikazivanja filma u povijesti pa tako i prvi filmski plakat uskoro će se naći na aukciji. Naime, londonski Sotheby’s prodaje 164 rijetka filmska postera, među kojima je i najprestižniji - onaj prvi.

Spomenuti plakat dizajnirao je francuski umjetnik, Henri Brispot, a prikazuje imućnu masu okupljenu ne bi li vidjela film braće Lumière, koji je prikazan 28. prosinca 1895. godine u Parizu u tamošnjem Salon Indienu, u podrumu "Grand Cafea". Događaj je privukao svega 30 ljudi, dok je stotinu stolaca zjapilo prazno. Braća Lumière pozvala su i novinare, no oni ovaj događaj nisu smatrali vrijednim "pokrivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Henri Brispot / Sotheby's / PA
Image
Foto: Henri Brispot / Sotheby's / PA

Nisu posjetitelji imali pojma da svjedoče rađanju cijele jedne nove grane umjetnosti. A onda - spektakl - na bijelom platnu pojavila se slika svakodnevnog života pariških građana - izlazak radnika iz tvornice, prčkanje bebe po akvariju u kojemu je bila zlatna ribica, a nakon toga prikaz čovjeka koji izvodi kolut naprijed. Osim takvih prikaza bez jasne fabule, prikazan je i kratki film "Tables Turned on the Gardner" kojeg neki smatraju prvom komedijom ikad, a ima i onih koji ga nazivaju prvim SF filmom u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom projekcije, posjetitelji su bili u šoku, frapirani i van sebe - ali su većinom s oduševljenjem pljeskali radanju sedme umjetnosti - dakako, oni koji se nisu žalili na "duševne boli" koje im je projekcija tobože nanijela.

Kada je došlo vrijeme za organiziranje nove projekcije, braća su prodala 2.000 karata jer sada su svi željeli vidjeti "slike u pokretu". Kao najava događaja, načinjena su dva plakata - od kojih je jedan upravo onaj Sothebyja - procjenjuje se da će na aukciji (28. kolovoza) kotirati izmedu 40 i 60 tisuca funti, odnosno izmedu 330 tisuća i pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo