let do zvijezda / Prvi hrvatski satelit zove se Perun 1 i uskoro bi mogao biti lansiran u Svemir. Za RTL govori pokretač projekta

Uskoro se očekuje i izgradnja zemaljske stanice u okolici Rijeke

25.10.2020.
20:45
VOYO logo

Let do zvijezda njima je san, a planiraju ga ostvariti lansirajući Prvi hrvatski satelit na putu je prema svemiru. Trenutno još nije završio zemaljsku pripremu, ali za nekoliko godina bi oko zemlje mogao kružiti. Projekt je vrijedan više od 100 tisuća eura, a plan je da provede 4 godine snimajući Hrvatsku izvan Zemljina omotača. 

Prvi hrvatski satelit

Uskoro bi se u nebo mogla vinuti raketa koja bi u svemir poslala Perun 1 - prvi hrvatski satelit. Na njemu već dvije godine radi 40 stručnjaka, pa i ovi studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za mene je ovaj projekt ostvarenje mog dječačkog sna. U ruci držim 3D model satelita kojeg smo mi dizajnirali i 3D printali. On je veličine trenutno 10 puta 10 puta 10 centimetara, a u stvarnosti kada ga napravimo bit će veličine 10 puta 10 puta 20 centimetara i težit će otprilike 1 kilogram'', izjavio je Matija Makoter, student na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Prema ovom modelu kućište od aluminija izradit će tvrtka u Rijeci. A na svaku stranicu će se ugraditi i keramički solarni paneli visoke toplinske izdrživosti. Uskoro se očekuje i izgradnja zemaljske stanice u okolici Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Preko nje će se slati podaci, naprimjer naredbe kada je potrebno samouništenje satelita nakon što završi misija i isto tako će se koristiti za preuzimanje podataka'', pojasnio je Filip Kisić, student programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra.

Image
To nije bio početak /

Postojao je još jedan svemir prije Velikog praska, a njegova tajna krije se u - crnim rupama

Image
To nije bio početak /

Postojao je još jedan svemir prije Velikog praska, a njegova tajna krije se u - crnim rupama

Lansiranje satelita predviđa se najkasnije 2023. A iza svega stoji ovaj čovjek koji je vjerovao da Hrvatska može ostaviti svoj trag u Svemiru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Satelit, to je, kako ja kažem, ulaznica u svemirski klub. Taj satelit ima svoju kameru, znači da ima neku svrhu, da nije samo kao prvi Sputnik da samo bi-bi-bi-bi šalje ne, telemetriju, nego da eventualno pošalje i sliku'', rekao je Slobodan Danko Bosanac, fizičar i predsjednik u Adria Aerospace Association.

Projekt vrijedan oko milijun i 200 tisuća kuna prepoznale su i mnoge domaće tvrtke te uvelike pripomogle donacijama komponenti. Ipak je prvenstveno riječ o edukativnoj svrsi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je jako važno da bi se zemaljska stanica povezala sa školama, da oni mogu isto upravljati satelitom. To se naruči termin ne znam, mi bi htjeli 10 minuta, 5 minuta imati vezu sa satelitom, kontrolirati kameru i tako dalje...da se uče!'', izjavio je Bosanac.

Lansiranje rakete zajedno sa još četerdesetak stranih satelita, hrvatski Perun će koštati još dodatnih milijun kuna, a odvit će se najvjerojatnije u Nizozemskoj. Bolje ikad - nego nikad tvrdi naš poznati edukator. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naše stanje je jako žalosno jer članica Europske Unije, mi smo zapravo zadnja, jedina članica koja nije lansirala svoj satelit. Evo recimo uzmimo naše susjede kao što su Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Češka, Slovačka... to su sve zemlje koje ne samo da su lansirale to jest napravile prve satelite nego već sudjeluju svojim projektima sa europskom Svemirskom agencijom'', izjavio je Ante Radonić, edukator i popularizator svemirskih istraživanja.

A tu su i dva slovenska satelita. Dok Hrvatska još čeka svoj prijem u Europsku svemirsku agenciju možemo samo maštati o tajnama koje ćemo tek otkriti uz pomoć prvog hrvatskog satelita u svemiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo