Pogled u tajni život roda / Prvi put isti broj roda na Jakuševcu i u Europskom selu roda Čigoč. A zašto rode u gnijezdo donose i barbike?

Image
Foto: Sanja J. Ž. ©

Raspitali smo se što se to događa sa svijetom oko nas da velikim pticama selicama park prirode jednako pogoduje kao deponij smeća velegrada

18.7.2022.
15:21
Sanja J. Ž. ©
VOYO logo

Po prvi put otkako se prati, broj aktivnih gnijezda roda kod zagrebačkog odlagališta otpada u Jakuševcu isti je kao i u prvom Europskom selu roda Čigoču, službeno je potvrđeno RTL.hr-u. U lipnju je tako u Čigoču, mjestu u Parku prirode Lonjskoj polje, diljem Europe poznatom kao mjestu u kojem rode tradicionalno gnijezde u velikom broju, izbrojano 20 aktivnih gnijezda.

Valerija Hima, viši stručni savjetnik za kulturnu baštinu i upravljanje prirodom PP Lonjsko Polje, objasnila nam je da je 20 gnijezda u Čigoču zapravo dobra vijest: "To je isti broj aktivnih gnijezda kao prošle godine, i to je tako već treću godinu za redom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Viđaju je i u Hrvatskoj /

Kopnena ptičica oborila svjetski rekord u neprekidnom letu: 8 i pol dana s jednog na drugi kraj svijeta bez slijetanja

Image
Viđaju je i u Hrvatskoj /

Kopnena ptičica oborila svjetski rekord u neprekidnom letu: 8 i pol dana s jednog na drugi kraj svijeta bez slijetanja

Postoji i loša vijest, a to je da su utvrdili da rode u Čigoču u prosjeku imaju samo 1,9 mladih po gnijezdu.

Ove godine bilo je puno uginuća zbog dosta hladnog vremena i dosta kiša u zadnjem tjednu svibnja. Primjerice, kod obitelji Sučić prošle godine bilo je 18 mladih, a sad ih je četiri", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojevrsnom rubu Zagreba, u Jakuševcu, pak, sve vrvi od bijelih roda, velikih ptica dugačkih kljunova i tankih, dugih nogu, koje svake godine iz naših krajeva lete preko Europe, Male Azije, uz mediteransku obalu Bliskog istoka, a onda preko Egipta otprilike uz Nil, preko Sudana i dalje, neke od njih sve do Južnoafričke Republike.

Dr. sc. Luka Jurinović iz Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, koji s kolegama već godinama na Jakuševcu prstenuje galebove, pa se onda povrh toga posvete i rodama, iznenadio nas je najnovijim brojkama s Jakuševca:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samom mjestu Jakuševec izbrojali smo 15 aktivnih gnijezda, a na odlagalištu otpada pronašli smo ih još pet."

Jurinovića smo pitali i koliko su ptića po gnijezdu prosječno izbrojali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prosjeku, između dva i tri mladunca po gnijezdu, a najviše u jednome, pet", kazao nam je.

Koliko je to puno, pokazuje izvještaj Projekta prstenovanja mladih roda, Cicionia ciconia, na području PP Lonjsko polje za 2018. godinu. U tablici u kojoj su pobrojana mjesta s područja PP Lonjsko polje, vidi se da se broj malih roda po prstenovanom gnijezdu kretao između 2 i 4,2, odnosno u prosjeku 3,18 rodinih ptića po gnijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je za Čigoč jasno da je broj ptića ove godine nizak zbog neuobičajeno hladnog vala i žestokih kiša u svibnju, zašto je Jakuševec sa svojim odlagalištem otpada među rodama tako popularan?

"Razlog ovakvom povećanju je to što na smetištima rode imaju lakše dostupne velike količine hrane. Taj trend je već ranije uočen i u drugim zemljama, ponajprije u Španjolskoj, a sada je evo došao i do nas", objasnio nam je Jurinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije nekoliko godina u Španjolskoj su stručnjaci uočili da je znatan dio roda naprosto prestao ići na jug dalje od Pirinejskog poluotoka, da je veliki broj roda, umjesto da prirodno migrira tamo gdje je takvo doba godine da mogu naći žabe, miševe, zmije i drugi prirodni plijen, počeo provoditi zime na smetištima velikih gradova.

Jurinović nam je potvrdio da rode nemalo riskiraju traženjem hrane po smetištima, u prvom redu zato što se mogu zapetljati u nekakvu nerazgradivu sintetičku vrpcu, što mogu zapeti za nekakav komad smeća. Ali, smetlišta su isto tako puna organskog otpada koji je, ako se pita rode, izdašni izvor lako dostupnih kalorija i proteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurinović nam je kazao, dalje, da rode koliko god da su poznate kao monogamne ptice, tako odane da ako im partner strada, te se sezone uopće neće pariti, s druge strane nisu baš nešto emotivne oko toga da se naknadno vraćaju tamo gdje su se izlegle.

Ove godine su na Jakuševcu uočili rode koje su prstenovane u Sloveniji i u Njemačkoj. Za mlade rode, kazao je, najkritičnija je prva godina života. Ako nju prežive, onda imaju dobre šanse da će uspješno preživjeti još nekoliko sezona i migracija možda čak i sve do Južne Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurinovića smo kao stručnjaka izrazito iskusnog u prstenovanju ptica, tako i u prstenovanju roda, pitali je li istina da se u gnijezdima roda pronađe kojekakvog materijala, sve do, recimo, dječjih lutaka, igračaka?

"Da, prije nekoliko godina ugrađenu u gnijezdo pronašli smo i barbiku", kazao nam je, "Ove godine u gnijezdima smo pronalazili spužve za pranje suđa, jednu čak i spužvu za pranje tijela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nije poznato zašto su rode tako fascinirane baš tim nekim određenim šarenim komadima otpada što ga povremeno ugrađuju u mjesta svog gniježđenja.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo