18 mjeseci nakon operacije / Prvo dijete s presađene obje ruke sada može jesti, pisati, odjenuti se, čak i igrati košarku

Za presađivanje je bilo potrebno 40 liječnika i 10-satna intervencija u SAD-u, a nakon operacije bile su potrebne terapije

19.7.2017.
12:00
VOYO logo

Prvo dijete na svijetu kojemu su presađene obje ruke - donji dio podlaktica, u stanju je jesti, pisati i odjenuti se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su liječnici, izražavajući veliku radost zbog tog uspjeha.

Prvi rezultati presađivanja za koje je u srpnju 2015. bilo potrebno 40 liječnika i 10-satna intervencija u SAD-u objavljeni su u utorak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Opisano je stanje Ziona Harveyja od prije šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak prošao je kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvješća.

Nakon tog razdoblja bio je u stanju sam pisati, hraniti se i odjenuti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe kirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika", objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Philadelphiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, mali Zion već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina te je već uzimao lijekove protiv odbacivanja tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo