Nakon velikih požara / Je li ovo recept i za Hrvatsku: psi u Čileu imaju važnu ulogu u pošumljavanju opožarenih površina

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Misija je i jednostavna i dragocjena: dok trče, skaču i igraju se po šumi, na leđima nose torbu punu sjemenja koje se zahvaljujući rupicama prosipa po zemlji

19.7.2017.
10:47
AP Images
VOYO logo

Dok skaču s kamioneta i kreću trčati po šumi, troje čileanskih pasa ni ne znaju da imaju iznimno važnu misiju za zemlju: posijati mlade biljke na područjima opustošenim požarima.

U siječnju, Čile je doživio najveću šumsku katastrofu u povijesti, kako je rekla predsjednica Michelle Bachelet: u samo nekoliko dana, više od 467.000 hektara otišlo je u dim a 11 osoba je izgubilo život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U blizini Talce, divlje životinje pobjegle su iz opožarenih šuma, a kako bi se one vratile, posebnu misiju dobilo je troje pasa, graničarskih škotskih ovčara odnosno Border Collija: petogodišnji Das, njegova jednogodišnja kći Olivia i  Summer, također u dobi od godinu dana.

Misija je i jednostavna i dragocjena: dok trče, skaču i igraju se po šumi, na leđima nose torbu punu sjemenja koje se zahvaljujući rupicama prosipa po zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada iz njih izniknu i narastu drveće, biljke i šumsko cvijeće nestali u vatri, očekuje se da će se vratiti lisice zečevi i druge životinje.

"Ključni element je da životinje mogu živjeti" na tim područjima, rekla je Francisca Torres (32), direktorica Pewosa, ekološke organizacije koja ima više od 26.000 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torres je vlasnica troje pasa uključenih u misiju, a ujedno i trenerica pasa za osobe s posebnim potrebama. Das, Olivia i Summer poslušni su i dolaze na njezinu zapovjed. Neće napasti nijednu životinju koja se nalazi u šumi ako ih ona pozove.

Border Colliji, kaže Francisca, idealni su psi za tu zadaću jer su inteligentni, puni energije i vrlo brzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni razlog zbog kojeg su izabrani psi a ne ljudi: oni mogu preći 30 kilometrara u danu i posijati deset kila sjemenja. Čovjek bi u jednom danu mogao pokriti tri kilometra, pojašnjava Torres.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike