PRIČE IZ TOKIJA / Puno zaraženih, mala zarada i strogi Japanci. Hrvatski taekwondaši: 'Sve nam je zabranjeno, ne smijemo iz Olimpijskog sela'

Gledatelja ima malo, sportaši se ne smiju rukovati, kamoli grliti, ne smiju slaviti, šetati gradom, preporuča im se i da jedu sami

28.7.2021.
23:20
VOYO logo

Na Olimpijskim igrama do sada je  osvojila četiri zlata, srebro i broncu - a tek su joj 24 godine. Na ovoj Olimpijadi u Tokiju, ponajbolja američka gimnastičarka Simone Biles, došla je do finala i odustala. Kako kaže, to je učinila jer više ne vjeruje sebi.  

"Kažem da treba na prvo mjesto staviti mentalno zdravlje jer ako to ne učiniš ne možeš uživati u sportu i nećeš uspjeti koliko bi želio. U redu je ponekad ne sudjelovati na velikim natjecanjima kako bi se fokusirali na sebe.  To pokazuje koliko si snažna osoba i natjecatelj", kazala je Biles. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci svoju predstavnicu više neće gledati u Tokiju, ali zato Nijemci mogu biti ponosni na svoje gimnastičarke. Dosta je seksizma u ovom sportu - poručile su Njemice i pokrile se trikoom od glave do pete.

Ponosni su i na Filipinima. Stiže im prva medalja iz Tokija, zlato u dizanju utega. Medalju su toliko dugo čekali, da je Hidilyn Diaz odmah dobila novu kuću, pola milijuna dolara i doživotni besplatni let avionom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo osvojili zlato 97 ili 96 godina. Sada sam ja donijela zlato Filipinima. Samo želim reći: pokazali smo da možemo. Možemo!", kazala je Diaz.

Mogu osvajati medalje, ali zato ne mogu u najobičniju šetnju gradom. Japanci su strogi - ni sportaši, ni novinari ali ni rijetki gosti, Tokio nisu ni vidjeli. Mjere su stroge - maske obvezne, kretanje ograničeno. Novinare prate putem aplikacija, sportaše ne puštaju iz Olimpijskog sela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javljam se iz Olimpijskog sela kojeg nismo smjeli napuštati osim kada smo išli na treninge i na natjecanja. Na natjecanjima nije bilo gledatelja, osim sportaša i trenera, ali navikli smo već na to u ovo vrijeme korone.  Nismo obilazili grad, nismo ništa razgledavali, sve je zabranjeno", kazao je za RTL Ivan Šapina, hrvatski taekwondo reprezentativac. 

Unatoč zabranama sve je više slučajeva korone. Danas najviše u posljednjih 6 mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tokio ima 14 milijuna stanovnika, najviše u Japanu. Molimo ih da ne izlaze iz kuće ako nije nužno i da kod kuće prate Olimpijadu i navijaju", izjavila je Yuriko Koike, guvernerka Tokija. 

Baš zbog straha od koronavirusa, nisu svi Japanci naklonjeni Igrama.  Mnogi su zato i prosvjedovali protiv svojih gostiju, makar su narod poznat po gostoprimstvu. Ali nisu svi tako negativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere zbog koronavirusa i Olimpijske igre su dvije različite stvari. Sport je važan dio kulture kojeg treba zaštititi, baš kao i ljudske živote. Važno je izbalansirati te dvije stvari", smatra stanovnica Tokija Shigeki Osada

Problem je i to što je Olimpijada Tokiju trebala donijeti zaradu. Trebala - ali neće. Teško će vratiti 20 milijardi dolara koje su uložili u organizaciju. Samo na ulaznice koje ne prodaju gube milijardu - jer gledatelja nema. Još veći financijski udar je odustajanje velikih sponzora. Ali, utjehu za Japance imaju profesori s Oxforda. Izračunali su da zemlje domaćini na Igrama gube još od 1960. 

Prosvjedi, prazne tribine i korona mjere - najčudnije ljetne Olimpijske igre završavaju za 11 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo