nova studija / Put za cjepivo druge generacije? T-stanice nakon obične prehlade mogu pružiti zaštitu od covida

Image
Foto: Pixabay

Unutarnji proteini virusa SARS-CoV-2 koji su meta T-stanica mogli bi ponuditi alternativni put za proizvođače cjepiva

10.1.2022.
13:00
Pixabay
VOYO logo

Visoke razine T-stanica, koje se razviju nakon izlaganja koronavirusu koji izaziva  običnu prehladu, mogu pružiti zaštitu od covida-19, pokazala je studija Imperial College London objavljena u ponedjeljak, koja bi mogla otvoriti nove putove za cjepiva druge generacije.

Imunitet protiv covida-19 je složen i vjeruje se da, iako postoje dokazi o smanjenju razine antitijela šest mjeseci nakon cijepljenja, T-stanice također igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite od virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studijom, koja je započela u rujnu 2020., proučavane su razine T-stanica koje su rezultat prethodne obične prehlade kod 52 kontakta u kućanstvu s pozitivnim slučajevima covida-19 ubrzo nakon izlaganja ispitanika tom virusu, kako bi se vidjelo jesu li razvili infekciju.

Utvrđeno je da su 26 osoba, koje nisu razvile infekciju, imale značajno višu razinu tih T-stanica u odnosu na ljude koji su se zarazili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imperial nije rekao koliko će trajati ta zaštita koju pružaju T-stanice.

“Otkrili smo da visoke razine već postojećih T stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput prehlade, mogu zaštititi od infekcije covida-19”, rekla je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori studije, objavljene u Nature Communications, rekli su da bi unutarnji proteini virusa SARS-CoV-2 koji su meta T-stanica mogli ponuditi alternativni put za proizvođače cjepiva.

Trenutna cjepiva protiv koronavirusa koji izaziva covid-19 ciljaju na šiljasti protein, koji redovito mutira, stvarajući varijante kao što je omikron koje smanjuju učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasuprot tome, unutarnji proteini na koje ciljaju zaštitne T-stanice koje smo identificirali mnogo manje mutiraju", rekao je profesor Ajit Lalvani, koautor studije.

"Posljedično, oni se mnogo manje mijenjaju od jedne do druge varijante virusa SARS-CoV-2, uključujući omikron. Nova cjepiva koja ciljaju te unutarnje proteine stoga bi razvila sveobuhvatne odgovore zaštitnih T-stanica koji bi trebali štititi od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2 ."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo