Kriva računalna informacija / Računalo krivo za pad letjelice Schiaparelli na površinu Marsa prije mjesec dana

Image
Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Letjelica Schiaparelli srušila se 19. listopada ove godine na površinu Marsa, a do danas se nije znao uzrok tome

24.11.2016.
11:35
NASA/JPL/University of Arizona
VOYO logo

Letjelica Schiaparelli srušila se 19. listopada ove godine na površinu Marsa, a do danas se nije znao uzrok tome. Letjelica je poslana u okviru emisije ExoMars gdje je trebala dodatno istražiti dokaze o životu na Marsu. 

Letjelica se brzinom od 300 kilometara na sat srušila, a naučnici Europske svemirske agencije (ESA) su napokon utvrdili kako je zakazao senzor koji je prerano otvorio padobran te su kočnice bile isključene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neispravna informacija koju je računalo poslalo je pokazivala pogrešnu visinu letjelice, zbog čega su prerano otvoreni padobran i toplinski štit, a potisnici za kočenje se nisu aktivirali, već se to dogodilo kada je letjelica pala. Letjelica je tada bila na visini od 3,7 kilometara", stoji u priopćenju ESA-e.

Unatoč nizu uspješnih misija, ovo je druga koja je zbog pogreške proglašena neuspješnom, ali će im ovo poslužiti za još bolji model letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio misije Trace Gas Orbiter nastavit će svoju misiju do 2022. godine, a unatoč incidentu, ESA planira novu misiju na Mars 2020. godine u suradnji s Ruskom svemirskom agencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo