Svaka kuna je bitna / Računi za grijanje su vam previsoki? Šest savjeta HEP-a uz koje ćete se dobro grijati, ali i štedjeti

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U današnje vrijeme kada je svaka kuna bitna, dobro je uštedjeti gdje god i koliko god je moguće

31.1.2021.
9:47
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Postoje brojni načini na koje možete smanjiti potrošnju energije, a time i mjesečne račune za grijanje.

U današnje vrijeme kada je svaka kuna bitna, dobro je uštedjeti gdje god i koliko god je moguće. Stoga vam donosimo savjete HEP-a kako da se grijete, ali i da štedite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nemojte pregrijavati Vaš stambeni/poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20oC. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije.
  • Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline - termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u Vaš stambeni/poslovni prostor.
  • Provjerite raspore na prozorima Vaših stambenih/poslovnih prostora. Ukoliko postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.
  • Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.
  • Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.
  • Na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo